Menu
Kogebogen / Sødt, surt & salt

Blommegrød

Jeg havde en del blommer som efterhånden var ved at være der hende hvor de skulle spises og det kunne jeg godt se vi ikke kunne nå og så ar det jeg tænkte at jeg kunne da lige lave en omgang blommemarmelade. Men, men, men jeg har ingen glas til ar hælde marmeladen på, så jeg måtte finde på noget andet. Jeg er ikke så opfindsom, så det endte bare med at jeg snuppede alle blommerne og smed dem i en gryde sammen med noget sukker og lidt vanille og nu har jeg blommegrød til dessert til i aften. 🙂

Ingredienser:
1 kg udstenede blommer
300-400 g rørsukker (smag dig frem)
1/2 stang vanilie
ca. 4 spsk kartoffelmel

Fremgangsmåde:
Udsten og skær blommerne i både og smid dem i en gryde. Hæld sukker og vanillestang over blommerne og bring det hele i kog ved jævn varme. Lad det hele småkoge i en 10-12 minutters tid, eller til blommerne er tilpas udkogte. Snup en gaffel og fisk den 1/2 vanillestang op. Smag på grøden og tilsæt evt. lidt mere sukker eller vaniliesukker alt efter hvor sød du ønsker den. Rør kartoffelmelet ud i koldt vand og tag gryden af varmen og tilsæt jævningen grøden lidt ad gangen. Rør godt rundt til grøden har passende tykkelse. Det er ikke sikkert du skal bruge al jævningen, det afhænger af hvor tyk eller tynd du vil have grøden.

Hæld grøden op i en skål og så får I lige et lille tip fra min mor, drys et lille tyndt lag melis hen over grøden, det forhindre grøden i at danne skind. Lad grøden afkøle og serveres den så med iskold mælk eller piskefløde.


Mange tak fordi du læste med
Catarina
En kommentar eller en hilsen er meget velkommen.
Du kan også følge mig på INSTAGRAM og FACEBOOK.
Ligeledes kan du tilmelde dig min "email-service" som du finder ude i sidebaren.

25

18 Kommentar

 • Jens
  7. september 2010 at 16:06

  Blommegrød er superlækkert! Vi burde spise meget mere frugtgrød, for det smager godt og man får en masse sund frugt! 😀

  SVAR
  • Catarina
   7. september 2010 at 18:25

   @Jens: Jeg elsker også frugtgrød, bare ikke så meget æblegrød, tror jeg fik for meget af det da jeg bar barn. Men heldigvis kan æblegrød bruges til nogle dejlige kager. 😀

   SVAR
 • Therese
  7. september 2010 at 17:39

  Åh jeg elsker frugtgrød. Min mor har lige ringet og sagt at hun vil fryse nogle blommer ned til mig. Så skal jeg da måske også prøve at lave blommegrød, nu hvor du har delt opskriften. Det ser så lækkert ud 🙂

  SVAR
  • Catarina
   7. september 2010 at 18:26

   @Therese: Ej, hvor er du heldig at din mor har blommer i haven. 🙂 Glæder mig til at høre hvad du synes om grøden. 🙂

   Vi har lige smagt og alle her i huset var vilde med den og der er kun en lille klat tilbage. 🙂

   SVAR
 • Marianne
  7. september 2010 at 18:26

  Mums det ser godt ud!

  SVAR
  • Catarina
   7. september 2010 at 18:26

   @Marianne: Den smagte også godt. 🙂

   SVAR
 • Ditte
  7. september 2010 at 23:47

  Mums – jeg har også fået blommegrød til aften 🙂 Med kold mælk.
  Jeg er så heldig at have frugt i min have, så vi får jævnligt frugtgrød. En af de spiser der desværre er gået lidt i glemmebogen… men det må vi lave om på 😉

  SVAR
  • Catarina
   8. september 2010 at 07:24

   @Ditte: Du er heldig, jeg har kun et æbletræ, men det er nu også fint. 🙂

   Men du har ret, frugtgrød er gået lidt i glemmebogen. Jeg vil se om jeg ikke kan huske på at lave lidt engang imellem og måske smide opskrifter herop.

   Og så vil jeg da også lige sige, velkommen til siden her Ditte, altid dejligt med nye besøgende. 🙂

   SVAR
 • Catarina
  2. november 2010 at 09:24

  […] Indimellem overrasker jeg altså mig selv. Jeg er den der vilde husmor som braser og bager hverdag, men det hender. I dag har jeg allerede forvandlet nogle kedelige æbler til et halvt kilo æbleflæsk og lige nu ligger der 3 kg. udstenede blommer i en gryde på komfuret og er ved at blive forvandlet en en ordentlig portion blommegrød. […]

  SVAR
 • Ole Glenn Møller
  2. september 2011 at 08:42

  har lavet blommegrød for første gang og brugt din opskrift så jeg glæder mig til at smage den når den er kold nu hvor den er varm smager den godt har lavet den her til morgen og skal over og hente flere blommer ved min nabo da det er kopatte blommer så jeg må nok fryse dem til senere brug.

  SVAR
  • Catarina
   2. september 2011 at 15:13

   @Ole Glenn Møller – Håber også at du kan lide den når den er kold. Her er vi vilde med den – men mest kold. 🙂

   Dejligt med en nabo som som har så mange blommer.

   SVAR
 • Birgitta
  6. september 2011 at 14:09

  Hej, jeg passer min far der har altzheimer. Ikke så slemt så han er helt fra den, men så meget så han glemmer fra næse til mund, sover en del og sidder og stirre ud i luften.
  Jeg så at blommetræet hang tungt af blommer og for at beskæftige ham lidt, beordrede jeg ham ud i haven for at plukke blommer. To spande fuld, så orkede han ikke mere. Han har i øvrigt også spurgt fem gange hvor de blommer kom fra;, hver gang han passerede spanden.
  Men nu laver vi blommegrød og jeg fandt din opskrift. Mmmm.
  Desuden fandt jeg Meyers opskrift og han siger at for at bevare aromaen i blommerne er det en rigtig god ide at bage blommerne i et fad i ovnen, lagt meget tæt men kun i et lag. Desuden siger han at man kan bruge stjerneanis, kanelstang og lidt revet muskat ovenpå, gerne sammen. Lyder lækkert synes jeg.
  Kh. Birgitta

  SVAR
  • Catarina
   7. september 2011 at 16:46

   @Birgitta – Dejlig historie med din far. Jeg sad og smilede mens jeg læste den. Ja, de ekstra ingredienser og bagningen som Claus Maeyer skriver lyder også lækre. Måske jeg skal peøve den metode en anden gang. 🙂

   SVAR
 • En stor portion
  13. oktober 2012 at 16:57

  […] med sukker og vanille, kom solen frem, og har været det siden. i høre ikke mig klage.Nu er blommegrøden færdig og i aften tror jeg Søren og jeg skal have en portion (eller 2) med koldt mælk og fløde […]

  SVAR
 • Rikke Hoé
  15. august 2013 at 14:48

  Hej Catarina.

  Faldt lige over din opskrift på blommegrød og tænkte på om den kan fryses når den er færdig lavet?
  Jeg er så heldig at jeg bor i en lejlighed med en stor have til, hvor vi både har kirsebær, æbler, pærer og blommetræ så der bliver eksperimenteret lidt (mest ud fra opskrifter vi finder:))
  Jeg har lige lavet 4l blommemarmelade og kan ikke vente med at det køler af så det kan smages på en nybagt bolle:)

  Venlig hilsen
  Rikke Hoé

  SVAR
  • Catarina
   15. august 2013 at 15:07

   Hej Rikke
   Desværre kan du ikke fryse den færdige blommegrød ned, da den er jævnet med kartoffelmel. Hvis du gør det alligevel, vil grøden få en underlig koncistens. Men det du kan gøre er at lade være med at jævne den og så fryse den ned. Når du så tager en portion op, mar du den og jævner den, så virker det. 🙂

   Mums, jeg er da slet ikke misundelig – kunne virkelig godt spise sådan en bolle med blommemarmelade lige nu. Faktisk har jeg aldrig prøvet at lave blommemarmelade før:-)

   Catarina

   SVAR
   • Rikke Hoé
    15. august 2013 at 15:15

    Tak for super hurtigt svar:)
    Jeg prøver at fryse inden den jævnes:)

    Det er faktisk super nemt at lave:
    Blommemarmelade
    Ingredienser:
    3 kg blommer
    200 g (2 dl) vand
    1300 g sukker
    1 brev (25g) rød Melatin
    Inden du starter, find nogle glas til at opbevare marmeladen i, her kan man f.eks bruge gamle rødbedeglas, sildeglas, sennepsglas, glas med patentlåg, eller lign. Vask glassene grundigt, og skold dem med kogende vand.
    Har du købt Melatin uden konserveringsmiddel, så kan du skylle glassene med Atamon, så marmeladen holder bedre.
    Skyl blommerne, og fjern stenene ved at halvere blommerne. Kog blommerne under låg i ca 10-15 minutter sammen med vandet, indtil alle blommerne kan være nede i lagen. Rør størstedelen af sukkeret i blommerne. Lad ca. 100 gram være til senere. Kog blommerne og sukkeret endnu 10 minutter. Bland melatin og resten af sukkeret, og blandes i blommerne under omrøring, og koges endnu 2 minutter.
    Kan du ikke så godt lide klumper i din marmelade, så er der her mulighed for at trække stavblenderen og give marmeladen en tur, indtil den ønskede mængde klumper er tilbage.
    Hæld marmeladen på glassene, og luk dem med det samme. Har man glas med ‘klik-låg’ vil de blive suget nedaf når marmeladen bliver kold, og det er en sikkerhed for at glasset er rigtigt lukket.

    Det giver ca. de 4L, men opskriften kan selvfølgelig halveres 🙂

    Rikke

    SVAR
    • Catarina
     16. august 2013 at 11:00

     Aii, fedt 🙂 Tusinde tak for opskriften. Den er printert og gemt nu. 🙂

     Ha’ en dejlig weekend.

     SVAR

Skriv en kommentar