Madam Fæsters vanillekranse

Nu er Madam Mangors vanillekrans yderst populære rundt omkring, men her i familien er Madam Fæsters vanillekranse populære. Madam Fæster var min mormor og jeg kan huske hendes vanillekranse som noget ganske særligt. Jeg bager dem ikke hvert år til jul, men indimellem opstår trangen til at bage dem og det gjorde den i dag. Det er som regel Sebastian der har sat flest til livs, så det kan være jeg skal sørge for, der er stadig er nogle til ham, når han her inden så lange kommer på juleferie.

Hvis du nu har fået lyst til, at bage min mormors vanillekranse, så får du lige opskriften her. 🙂

Ingredienser:
500 g. hvedemel
400 g. blødt smør
250 g. sukker
1/1 stang vanille
1 æg
80 g. finthakkede mandler
2 knivspidse hjortetaksalt

Fremgangsmåde:
Mel og hjortetaksalt blandes og smuldres med smøret.
Vanilletangen flækkes og kornene gnides ud i sukkeret.
Stangen hakkes rigtigt fint.
Alle ingredienserne blandes.
Rør ikke for meget i dejen, da den let bliver for blød.
Stil dejen 1 time i køleskabet.

Du får ca. 96 stk, ud af sådan en portion.

Del dejen i mindre klumper og tril den til tynde “pølse” og skær for hver ca. 8 cm.
Hæft enderne sammen så den danner en krans.
Læg kransen på bagepladen så snart du har samlet den.

Bages ved 190° i ca. 10 minutter, men hold øje med dem så de ikke bliver for mørke.

     

- Tak fordi du læste med -


Du er megegt velkommen til at dele dette indlæg og kig endelig forbi Instagram, og følg med i alt det der ikke kommer ind på her på siden. Du kan også holde øje med nye indlæg via Facebook eller tilmelde dig "email-påmindelser om nye indlæg", i sidebaren ——–>
Videoer bliver lagt op ind på min YouTube kanal og der vil jeg blive glad for dit abonnement og et lille like.
13 thoughts on “Madam Fæsters vanillekranse”

 • Ja, de mormødre, de kunne… Min mormors vanillekranse (i så fald Madam Sørensens) er fast og højt elsket ‘juleinventar’ i familien. Opskriften er akkurat den samme, dog med kun 375 g smør! Måske har de frekventeret samme husholdningsskole? 😉

  • @Ditte: Hi hi, ja det har de da sikkert. Min mormors var dog noget pænere end dem jeg laver, for hun kørte dem igennem kødkakkeren for at få de dersens pæne riller, sådan én har jeg ikke. 🙂

 • Vi skal da bage “din” mormors vaniliekranse i morgen 🙂 Tak for inspiration.
  Kan næsten fornemme duften af kagerne…..mon der en dag kommer blogs med duftspor man kan slå til ?!
  Hilsen Katja

  • @Katja: Velbekomme. 🙂 Og det kunne da være vildt fedt hvis man kunne sætte duft på sin blog – tror faktisk nok det skal komme en dag, men om det så er i min blog karriere, det kan jeg godt være i tvivl om. 🙂

 • Det er da vist småkagedag i dag – manden i mit liv og hans datter har også bagt til den store guldmedalje. Men de valgte altså at stikke vaniljekransedejen ud med forme 😉

  • @Bente: Det foreslog Søren også at jeg da kunne. Og vi snakkede sågar om at rullen en stor pølse, som man gør med brunekager og smide den i fryseren. Når den så var frosen tage den ud og skære den i skiver. Måske jeg skal prøve det næste gang. 🙂

 • Tusind tak – det var lige hvad jeg havde brug for.
  Jeg elsker vanillekranse, men dem jeg køber hos bageren er lavet med margarine, og det er lidt klamt at tænke på.

  Nu vil jeg bruge din opskrift med smør på, men i stedet for at trille dem til pølser, vil jeg lave dejen så lind at jeg kan sprøjte dem direkte på pladen.

  Håber at det vil virke.
  Tak for opskriften igen 🙂

  /kim

  • @kim: Småkager skal bages med smør, sådan er det. 😀

   Tror d ikke det bliver hårdt at sprøjte dejlen ud? – altså hvis det er en sprøjtepose du regner med at brude. Og hvis du laver dejen for lind, så er jeg bange for at kagerne flyder ud for dig. 😉

   Jeg er spændt på at se/læse om dit resultat. 🙂

 • Pingback: Endnu en omgang

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.