Menu
Teknologi

At beskære eller ikke at beskære

..er et rigtigt godt indlæg af Fotograf Michael Bang. Og jeg er faktisk ret så enig med Michael i, at beskæring af fotos i Photoshop eller anden editor, hurtigt kan blive en lidt rodet og tilfældig affære. Fotograf Casper Tybjerg sagde engang til mig, at jeg skulle sørge for, at komponere mit billede i søgeren, for at beskære og lave andre fiksfakserier ved computeren bagester, er ikke det fedeste der findes og det giver jeg ham ret i. Faktisk tilstræber jeg altid at følge hans råd og derfor laver jeg ikke ret meget ved mine billeder efterfølgende. Hvis de skal bruges her på siden, så bliver de sat ned i opløsning og får runde hjørner og til det formål har jeg lavet en action som klare det på under 1 sek. og det er faktisk det hele. 8)

18 kommentar

 • Helle K.
  13. december 2010 at 17:01

  Jeg beskærer ofte mine billeder – og jeg kan faktisk ikke rigtig se forskellen i, at tage et billede og beslutte beskæringen der eller beslutte og beskære billedet i et program. Jeg tror mere, at det er en smagssag. Det var bare min mening 😉

  Reply
  • Catarina
   13. december 2010 at 17:06

   @Helle K.: Når det er til web gør det heller ikke sååå meget, men når det er til print så betyder det en hel del, da du jo gør billedet fysisk mindre ved at beskære det. Og som Michael skriver, så betyder det også lidt i et galleri, hvis billederne hopper rundt i forskellige ikke propatiomale størrelser altså størrelser som ligger uden for 1:1, 2:3 eller 9:16. 🙂

   Reply
 • Helle K.
  13. december 2010 at 17:18

  Det er klart, men man sørger vel for, at det er den rigtige størrelse, man vælger, hvis man altså beskærer 😉

  … jeg ved godt, at der er forskel på den måde en fotograf tænker, og den måde jeg tænker på, jeg tænker nok mere i motiv end teknik.

  Reply
  • Catarina
   13. december 2010 at 17:45

   @Helle K.: Det er der så ikke alle der gør, men jeg ved godt du gør. 🙂

   Reply
 • Jens Larsen
  13. december 2010 at 17:21

  Mest af alt så minder det mig lidt om en bedre-viden-hed blandt etablerede fotografer.. Fint nok, at de er i stand til at holde modellen fast i et studie med stabile lysforhold, hvor man så kan plante sit kamera på tripod’en..

  Virkeligheden er ofte en anden, og jeg vil gerne se den fotograf der kan beskære et action foto i søgeren.. Mit kamera tager 8 – 9 billeder i sek og det kan godt være jeg kan komponere det første billede i søgeren, men derefter er det lidt hip-som-hap med resten af billederne…

  Jeg er af den overbevisning, at teknologi er til for at blive brugt, og min iMac 27″ er væsentlig bedre at beskære på, end søgeren på mit kamera, så det gør jeg. Desuden er opløsningen på de fleste kameraer i dag så høj, at man kan beskære ret meget, uden det har den store betydning..

  Der hvor jeg vil give Michael ret er, at i størrelser og mål skal proportionerne holdes.. En beskæring skal holde de klassiske mål, og der går jeg ikke på kompromis, det giver et rodet indtryk.

  🙂 Jens

  Reply
  • Catarina
   13. december 2010 at 17:54

   @Jens Larsen: Nu vil jeg ikke diskuter om man er en etableret fotograf og om man derfor er bedre vidne end andre eller om man har cvr nummer og dermed også er professionel. Jeg suger til mig hvor der er noget at suge til mig om det så er fra Helle her oven ovenover eller om det er en etableret fotograf som fotografere kendiser er hips som haps.

   Jeg fotografer jeg slet ikke action, så det kan jeg slet ikke snakke med om og jeg har heller ikke et kamera med en kæmpe opløsning og mit kamera er heller ikke et FX kamera, så jeg er stadig en glad amatør såå og vil ikke betegnes som andet…

   Du kombinere da i det mindste det første billedet i søgeren og ikke bare skyer helt på må og få, og det tæller altså i min optik, men som sagt så fotografer jeg ikke action og kommer nok heller ikke lige til det. 😉

   Ja, de der propressioner skal altså passe og det ser jeg altså at de ikke gør og det forstyrre i den grad mit øje. 🙂

   Reply
 • rejen
  13. december 2010 at 17:54

  Troede kun at det var mig der lidt underlig, jeg kan bedst lide at tage billedet som det skal være uden at beskære bagefter…Jeg gør det så på nogle af dem der er taget i farten af f.eks kattene hvis der er for meget forstyrrende rundt om…Men jeg øver mig i at “lave” billedet med det samme, beskæring er også ok i min verden…;-D

  Reply
  • Catarina
   13. december 2010 at 17:58

   @rejen: Så er vi flere som er underlige. 🙂 Jeg kan også godt finde på at lave et 2:3 om til et 16:9, fordi det ser bedre ud og mit kamera kan ikke fotografere i 16:9, men eller beskære jeg mig ikke ud af “dårlige” billeder – de bliber kassere og så siger jeg til mig selv “bedre hæld næste gang”. 🙂

   Reply
 • Kim
  13. december 2010 at 18:28

  Helt enig. Jeg beskære stort set aldrig mine fotos, med undtagelse af hvis jeg ikke havde zoom nok. Jeg tror på det giver bedre billeder, og det tvinger i hvert fald fotografen til at tænke over kompositionen inden billedet tages, og ikke bare retter et måske halv dårligt billede til i PS.

  Reply
  • Catarina
   13. december 2010 at 18:37

   @Kim: Du siger det lige så præcist som jeg ikke selv lige formåede. Vi “arbejder” ret ens.

   Kom lige til at tænke på, nu I er kommet til DK, så kunne det da være sjovt at lave en lille fototur til Randers Regnskov en dag. 🙂

   Ja, det vil altså sige hvis I befinder jer i Jylland eller på Fyn, for ellers er det nok ikke en god idé. 😉

   Reply
 • Kim
  13. december 2010 at 19:16

  Fin ide! Vi er i Jylland, nærmere bestemt i Skive, men lige nu er mit kamera et eller andet sted mellem Kina og Danmark i en container… jeg savner det lidt 😉

  Reply
  • Catarina
   13. december 2010 at 19:20

   @Kim: Hi hi, ja det kan jeg da godt forstå, nå her nu er fin sne og solskin. 🙂

   Skive – der er jo kun en 50-60 km fra Randers. Vi finder bare en dagnår I er kommet på plads og du har fået dit kamera. 😀

   Reply
 • Jens Larsen
  13. december 2010 at 19:51

  Hmm ikke enig, selv et mobilkamera tager i dag billeder som uden problemer kan printes på A1, Og det er ganske svært at komponere gennem søgeren på et mobilkamera som de fleste amatører uden CVR nr. har 🙂

  Hvorfor er det jeg skal komponere mit billede i søgeren? det giver jo ikke plads til justeringer, hvis jeg ønsker en anden komposition når jeg kommer hjem..

  Hvorfor giver det bedre billeder, at undgå beskæringen hjemme, men istedet gøre det i søgeren?

  🙂

  Reply
  • Catarina
   13. december 2010 at 20:05

   @Jens Larsen: Når jeg printer så foregår det i 300 dpi – og det kan kun reduceres til 180 dpi, hvis det er en disederet plakatprinter. Så nej det er ikke ok print dem du får ud af et mobikamera hvis du printer på A1 papir. Jeg har trods alt arbejdet med marketing igennem nogle år.

   Du må gøre som du vil og det samme gør jeg og hvis vi begge er tilfreds med de resultater som vi får ud af det er det jo fint. 🙂

   Reply
 • Donald
  13. december 2010 at 19:56

  Jeg stiller mig efterhånden tilfreds, hvis mine billeder fortæller en historie. Jeg har dog – indrømmet – nogle favoritter, som jeg bilder mig ind kan noget mere, men kun hvis de ses i storformat (for tiden bruger jeg en 1920×1200 lysende klar fladskærm).

  Jeg beskærer forresten sjældent, men hvis det er nødvendigt for “historien” så vil jeg forbeholde mig kunstnerisk frihed til at gøre det! 🙂

  Reply
  • Catarina
   13. december 2010 at 20:08

   @Donald: Alle kan da gøre med deres billeder hvad de synes, jeg påpeger blot, at jeg for det meste gør som Michael forklare i hans indlæg. 🙂

   Reply
 • Jens Larsen
  13. december 2010 at 20:22

  Øv troede jeg kunne starte en “varm tråd”, men det er jo ganske umuligt at opnå en rimelig uenighed hér, det må skyldes julen! 😉

  Fotografi er heldigvis som det meste andet – et budskab som alene bestemmes af modtageren

  Reply
  • Catarina
   14. december 2010 at 07:08

   @Jens Larsen: Hi hi ja, lad os gi’ julen skylden for den manglende “varme tråd. 😀

   Og det sidste kan vi slet ikke være uenige om.

   Ha’ en god fotodag. 🙂

   Reply

Skriv en kommentar