Menu
Teknologi

HDR

HDR som oversat betyder “High Dynamic Range Imaging” er et billede hvor det er det dynamiske område som gengives. Et HDR billede gengiver altså detaljer fra et større dynamisk område end det, som kameraet kan opfange i et enkelt skud – dvs. for at lave HDR-billeder, er man nød til at lave flere forskellige eksponeringer af det samme motiv. Som minimum skal der bruges 3 billeder for at opnå en HDR-efekt (man kan også men 1 RAW billede lave nogle fiks fakserrier i Photshop, men dem har jeg hun hørt om, ingen erfaring udi at lave det). Jeg legede lidt med den teknik forrige efterår og det er faktisk rigtigt sjovt, når bare man ikke “over do it”.

Jeg synes selv at det fungere fint på nedenstående billeder – som alle er sat sammen af 3 billeder med en en eksponering på -1,5 0 og +1,5. Grunden til at jeg ikke brugte 5 billeder, som egentlig er det mest optimale til HDR-billeder, er at mit kamera kun kan indstilles til at tage 3 billeder med forskellig eksponering (Bracketing).


~Langesøskoven.


~Højt-træ i Langesøskoven.


~Haven og noget af terrassen taget med vidvinkel på 10mm på et DX kamera.

0

16 kommentar

 • Therese
  12. januar 2011 at 20:17

  Wow, jeg er helt og aldeles vild med det øverste billede 🙂 Sejt, Catarina !!

  Reply
  • Catarina
   13. januar 2011 at 07:36

   @Therese: Det er også et fedt billede. 🙂

   Reply
 • kim
  13. januar 2011 at 07:23

  Jepsen – HDR er kommet for at blive.
  Nu skal det bare dyrkes, for dem der synes om det, så vi kan få den tekniske kvalitet helt op at ringe.

  Du har lavet nogle flotte resultater, og jeg synes at de ligger pænt inden for rammerne af TTHDR (True Tone High Dynamic Range).

  Meget smukt stemningsbillede af Langesøskoven iøvrigt, tillykke med det 🙂

  mvh. kim

  Reply
  • Catarina
   13. januar 2011 at 07:40

   @kim: Tak skal du have Kim – jeg har nu ikke leget med det siden, men det giver da muligher der hvor der nogle vigtige detaljer ikke kan ses på et veleksponeret billede. Jeg synes selv at billeder lavet så de holder jeg inden for TTHDR er de pæneste – er ikke helt vild med de andre, de virker hurtigt som “forkerte” malerier. 😉

   Om jeg kommer til at bruge det i hverdagen, det tror jeg næppe – gider ikke bøvle med billeder ved computeren, vil meget heller ud og skyde nogle. 😀

   Reply
 • Rejen
  13. januar 2011 at 07:52

  Flotte billeder jeg har set det før hos en svensk blogger, men det kræver som du selv siger noget tid, så det bliver ikke lige nu jeg hopper ud i det…Jeg er især begejstret for billedet af træet, man får helt lyst til at kravle op i det…;-D

  Reply
  • Catarina
   13. januar 2011 at 08:00

   @Rejen: Det har været fremme i 3-4 år nu og som Kim skriver, så er det kommet for at blive. Men det er sjovt at prøve de forskellige fototeknikker af og på den måde blive bedre, hele vejen rundt. 🙂

   Man kan købe desiderede software som kan klare det meste for dig, men jeg gider ikke investere i et stykke software, når Photoshop kan det samme. 🙂

   Træet er også et super godt HDR-billede som viser alle detaljer, både i kronen og på stammen. 🙂

   Reply
 • yt
  13. januar 2011 at 08:59

  Sikke nogle flotte billeder 😉
  Skal på et længere kursus til foråret, hvor vi også skal lære HDR.
  Det glæder jeg mig til.

  Yt.

  Reply
  • Catarina
   13. januar 2011 at 09:07

   @yt: Tak for rosen. 🙂

   Det lyder spænende med et fotokursus – det er altid dejligt at lærenyt samt møde ligesindede. Hvad er det for et kursus du skal på, for jeg har ikke før hørt om kurser som lære kursisterne om HDR?

   Reply
 • mette b
  13. januar 2011 at 10:08

  Du er simpelten en knalddygtig fotograf! Lækre billeder.
  Klem fra
  mette

  Reply
  • Catarina
   13. januar 2011 at 10:46

   @mette b: Tusinde tak for de rosende ord. Klem. 🙂

   Reply
 • yt
  13. januar 2011 at 10:32

  Hej Catarina 😉

  Jeg skal på kursus hos Mogens der har careteam i Jelling.
  Det var på et fotokursus hos Mogens med mit dengang lille compakt kamera det hele startede ;))

  Det er et blandet kursus, med bl.a HDR.
  http://fotokurser.careteam.dk/forarskursus-jelling.asp

  Der er også kursuser her, men det er aldrig lykke mig at få det til at passe ind i mit. http://www.hdrfoto.dk/

  Hilsen Yt.

  Reply
  • Catarina
   13. januar 2011 at 10:49

   @Hej yt: Wauw sikke mange kurser de har, det kan være jeg skal holde lidt øje med dem og se om de evt. har et kursus som jeg kunne komme med på. 😀 Elsker jo simpelthen at fotonørde. 😉

   Det bliver altså fedt for dig at komme afsted – du må huske at skive om det på bloggen. 🙂

   Pas på med de der kurser, de smitter og jo mere man er bidt af en gal fotonørd, jo mere grej skal man også have, eller det skulle jeg. 😆

   Reply
 • yt
  13. januar 2011 at 11:49

  Ja, det er farligt. Men en skøn hobby,
  jeg har en lang ønske liste med grej jeg ikke kan leve uden ;))

  HIlsen Yt.

  Reply
  • Catarina
   13. januar 2011 at 12:43

   @yt: Yep – her er listen også alen lang. 😛

   Reply
 • Annette's space
  13. januar 2011 at 12:28

  Jeg forstår ikke det du skriver om teknikken men for filan da hvor er billederne skønne. Især det øverste…Wauw 😀

  Reply
  • Catarina
   13. januar 2011 at 12:44

   @Annette’s space: Helt ok Anette, det er vist også ret teknisk. 🙂 Men det giver nogle ret specielle billeder. 🙂

   Reply

Skriv en kommentar