Menu
Bageriet / Kogebogen

Grydebrød med økologisk ølandshvede

Wauw, som mel gør en forskel. For et par uger siden, bagte jeg Jims brød med traditionelt hvedemel, og efter et par gode brød den weekend, blev jeg enig med mig selv om, at det skulle prøves med ølandshvede. Det har jeg nu gjort i dag og sikke en forskel. Brødet er endnu bedre end jeg havde forventet og for fremtiden, bliver det kun bagt med det mel.

Ølandshvedebrød, grydebrød med økologisk ølandshvede

Ingredienser:
• 6 dl vand
• 600 g økologisk ølandshvedemel
• 5 g gær (på størrelse med en ært)
• 2 tsk. salt
• Støbejernsgryde eller tyk emaljegryde

Fremgangsmåde:
Opløs gæren i vandet i en skål, og bland resten af ingredienserne i. Du skal ikke ælte, men bare rører melet med vandet i et halvt minuts tid, indtil alt melet er vådt.

Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad dejen stå på bordet i 18 timer.

Drys mel på bordet og hæld dejen ud. Den kan godt flyder lidt ud. Dejen foldes et par gange på hver led på bordet og formes til en løs kugle.

Læg dejen i et meldækket viskestykke, der foldes rundt om dejen. Lad den hæve i yderligere to timer.

Tænd ovnen på 250° og stil gryden derind. Gryden skal stå i ovnen i mindst 30 minutter for at blive rigtig gennemvarm.

Når dejen har hvilet i et par timer, lempes ned i den 250° varme gryde.
Sæt gryden med låg på i ovnen, og bag i 30 minutter. Efter de 30 min. tages låget af og temperaturen sænkes til 230° og brødet bages i yderligere 15 minutter. Tag brødet ud af ovnen, vip det ud af gryden og lad det afkøle på en rist i en times tid.

Jeg har nu allerede lagt sammen så vi i morgen igen kan få et skønt brød.

UPDATE:
Jeg har i dag, dagen derpå, bagt endnu et brød, men i dag valgte jeg ikke at lade det efterhæve. Efter de 18 timer på bordet, foldede jeg der et par gange og smed det så direkte ned i den glohede gryde og bagte det som beskrevet ovenfor.

Resultatet, er lige så godt som i går, så hvis tiden er knap, kan det sagtens fungere på den måde. Her er lige et par mobilbilleder fra i dag.

Ølandshvedebrød, grydebrød med økologisk ølandshvede

20120331-052318.jpg


Mange tak fordi du læste med
Catarina
En kommentar eller en hilsen er meget velkommen.
Du kan også følge mig på INSTAGRAM og FACEBOOK.
Ligeledes kan du tilmelde dig min "email-service" som du finder ude i sidebaren.

3

18 Kommentar

 • Anita
  24. marts 2012 at 14:09

  Hvor er det sjovt, at vi har så forskellige opfattelser af det. Jeg oplever, at den stenmalede Ø-landshvede skal strækkes og arbejdes langt mere med end hvedemelet, for at proteinerne rigtigt kan vågne op og komme til sin ret (at det fx. trækker laaange tråde). Det kræver også mere væske end hvedemelet, er min erfaring.

  Jeg vil lige prøve din version her og hvis det også kokser for mig, så holder jeg mig til den ordinære hvedemel 🙂

  Reply
  • Catarina
   24. marts 2012 at 14:32

   @Anita – Ja, væske optagelsen er en anden, men det er fordi ølandshveden her er længere om at optage væsken (har jeg ladet mig fortælle) men lange tråde trækker den nu alligevel.

   Prøv se her hvordan dejen så ud i morges inden jeg tog den ud af skålen.
   https://picasaweb.google.com/114935242070221975844/Mobilbilleder#5723454926261374194

   Jeg synes der er mere methedsfølelse i denne version, end med alm. hvedemel. Men begge brød smager og dufter nu fantastisk og bliver bagt hver weekend nu. 🙂

   Reply
 • Anita
  24. marts 2012 at 14:41

  Lige præcist, ø-landshveden kan optage en del mere væske end almindelig hvedemel. Jeg har ladet min stå i køleskabet natten over og dernæst et par timer på køkkenbordet (det er supergodt at gøre med alm. hvedemel), men jeg vil prøve at lade det trække på køkkenbordet næste gang.

  Ernæringsværdien er også langt bedre end i alm. hvede, så det passer fint med den mæthedsfølelse du nævner.

  Well, jeg prøver mig frem 🙂

  Reply
  • Catarina
   24. marts 2012 at 14:59

   @Anita – Held og lykke, her er jeg klar på et til i morgen igen. 🙂

   Reply
 • Anita
  28. marts 2012 at 09:59

  En lille update herfra – mit brød med ø-landshveden blev MEGET bedre af at stå udenfor køleskabet i alle timerne. De kloge siger, at et brød som har hævet koldt første gang og lunt anden gang, skulle blive bedre, men det er altså ikke helt tilfældet med denne her melsort, kan jeg hilse og sige.

  Der er himmelvid forskel. Nu er begge metoder prøvet 🙂

  Reply
  • Catarina
   29. marts 2012 at 07:16

   @Anita – Super med en update fra dig 🙂 Jeg må prøve med køleskabet næste gang jeg bager med almindeligt mel. Tak igen for updaten. 🙂

   Reply
 • Det blev en omgang hurtigmad i dag |
  4. april 2012 at 19:03

  […] begge godt mætte på den lækre måde, så nu kan jeg holde til morgenmaden i morgen, som bliver det gode brød som jeg bager ret så ofte, bare med 50/50 af ølandshvede- og alm. hvedemel. Det er jeg lidt spændt på, da jeg ikke har […]

  Reply
 • […] sammen i en skål, som har fået lov til at stå og hygge i 18 timer. Og for lidt siden tog jeg et skønt og smukt brød ud af ovnen.Nu er det tid til lidt morgenmad inden jeg vil begive mig i kælderen og rengøre min cykel, som er […]

  Reply
 • Sanne
  26. juni 2012 at 23:04

  Ihh det brød vil jeg prøve at lave. Jeg har imidlertid ikke sådan en støbejernsgryde. Kan det laves i en romertopf? Eller måske tildækket i en brødform?
  Sanne 🙂

  Reply
  • Catarina
   28. juni 2012 at 07:16

   @Sanne – Jeg vil tro at det vil virke i en römertopf, men ikke overdækket med et klæde, da det ikke holder på varmen eller fugten. Der skal masser af varme og lukkethed til. Men prøv dig frem. 🙂

   Reply
 • Heino
  30. juli 2012 at 17:34

  Hej Catarina

  Du skriver andetsteds at du vil prøve med en dobbelt portion grydebrød. Hvordan gik det og hvor længe lod du det bage i ovnen?

  Med venlige hilsener
  Heino

  Reply
  • Catarina
   30. juli 2012 at 18:26

   @Hej Heino – Det gik rigtigt fin og bagetiden forblev den samme. 🙂

   Held og lykke med bageriet. 🙂

   Reply
   • Heino
    30. juli 2012 at 19:39

    Hej Catarina

    Tak for det hurtige svar 🙂

    Jeg har lige sat 1½ portion over til hævning. Jeg puttede iøvrigt ca. 2 dl. fulkornsbulgur i som var blevet tilovers fra aftenens tabuleh. Det er jo i virkeligheden durumhvede som er kogt så det skal nok blive godt.

    Det er iøvrigt en rigtig fin blog du har her!

    Mvh. Heino

    Reply
    • Catarina
     30. juli 2012 at 20:14

     @Hej Heino – Rigtig god idé med at putte resten af bulmurten i. Jeg er sikker på at det bliver super godt. Du må endelig fortælle hvordan det bliver i morgen når du har fået det bagt. 🙂

     Ha’ en god aften og tak for de pæne ord om bloggen her. 🙂

     Reply
     • Heino
      31. juli 2012 at 19:23

      Så er brødet bagt med Bulgur. Det smager bare kanon! Det kan kun anbefales at putte en rest bulgur i og så er det jo også fornuftigt når man tænker på det enorme madspild der er i den vestlige verden 🙂
      Næste gang må det prøves med f. eks. en rest ris eller lignende – det er vel kun fantasien der sætter grænserne.

      Mvh. Heino

      Reply
      • Catarina
       1. august 2012 at 09:46

       @Heino – Her i hytten går vi også meget op i ikke at lade madvare gå til spilde. Jeg synes det er helt grotesk at se de statistikker hvor meget mad der smides ud og hvor lidt folk bruger rester. 🙂

       Jeg vil selv prøve at smide en omgang ris i næste gang jeg har lidt til overs og så må familien undvære lidt ris til aftensmaden. 😉

 • Poul Fischer Nielsen
  5. februar 2016 at 19:34

  Jeg bruger mange forskellige melsorter, emmermel, italiensk tipo, durum og selvfølgedig også ølandshvede. Prøv forskellige melsorter, det giver meget forskellige brød.
  Når dejen er hævet, slår jeg den sammen som beskrevet i opskriften, men jeg lægger den herefter over i en oliesmurt skål. Her hviler den i et par timer inden den kommer i den varme gryde, det giver en meget sprød skorpe og en god smag til brødet. Det skulle du prøve

  Reply
  • Catarina
   6. februar 2016 at 07:38

   Uha, det har jeg skam allerede prøvet, da det jo er nogle år siden jeg skrev dette indlæg. 😀

   Reply

Skriv en kommentar