Wauw, som mel gør en forskel. For et par uger siden, bagte jeg Jims brød med traditionelt hvedemel, og efter et par gode brød den weekend, blev jeg enig med mig selv om, at det skulle prøves med ølandshvede. Det har jeg nu gjort i dag og sikke en forskel. Brødet er endnu bedre end jeg havde forventet og for fremtiden, bliver det kun bagt med det mel.
Ingredienser:
• 6 dl vand
• 600 g økologisk ølandshvedemel
• 5 g gær (på størrelse med en ært)
• 2 tsk. salt
• Støbejernsgryde eller tyk emaljegryde
Fremgangsmåde:
Opløs gæren i vandet i en skål, og bland resten af ingredienserne i. Du skal ikke ælte, men bare rører melet med vandet i et halvt minuts tid, indtil alt melet er vådt.
Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad dejen stå på bordet i 18 timer.
Drys mel på bordet og hæld dejen ud. Den kan godt flyder lidt ud. Dejen foldes et par gange på hver led på bordet og formes til en løs kugle.
Læg dejen i et meldækket viskestykke, der foldes rundt om dejen. Lad den hæve i yderligere to timer.
Tænd ovnen på 250° og stil gryden derind. Gryden skal stå i ovnen i mindst 30 minutter for at blive rigtig gennemvarm.
Når dejen har hvilet i et par timer, lempes ned i den 250° varme gryde.
Sæt gryden med låg på i ovnen, og bag i 30 minutter. Efter de 30 min. tages låget af og temperaturen sænkes til 230° og brødet bages i yderligere 15 minutter. Tag brødet ud af ovnen, vip det ud af gryden og lad det afkøle på en rist i en times tid.
Jeg har nu allerede lagt sammen så vi i morgen igen kan få et skønt brød.
UPDATE:
Jeg har i dag, dagen derpå, bagt endnu et brød, men i dag valgte jeg ikke at lade det efterhæve. Efter de 18 timer på bordet, foldede jeg der et par gange og smed det så direkte ned i den glohede gryde og bagte det som beskrevet ovenfor.
Resultatet, er lige så godt som i går, så hvis tiden er knap, kan det sagtens fungere på den måde. Her er lige et par mobilbilleder fra i dag.
18 kommentar
Catarina
24. marts 2012 at 14:32