Menu
Livet

5:2 diæten/kuren

Det er nu sjovt at en diæt/kur som hedder 5:2, lige pludselig er blivet populær og der skrives om den på i aviser, magasiner og på mange forskellige blogs og der er ligefrem en bog om emnet. Bogen er lige nu nummer to på bestseller listen i England.

Grunden til at jeg synes det er “sjovt” er, at jeg i det meste af mit voksenliv faktisk har levet sådan. Ikke bevist som kur, men fordi det bare er den måde jeg lever på. Jeg spiser ikke fordi klokken siger mig at jeg skal spise, men fordi jeg er sulten.

Efter at have læst artiklen i Politikken, så kan jeg måske godt forstå, at jeg egentlig aldrig har haft problemer med vægten, selvom jeg elsker mad, kager og har en særdeles veludviklet sød tand – selvom jeg nu motionere jævnligt og har gjort det siden januar 2008, så havde jeg heller ikke før det haft problemer.

Det den nye “kur” går ud på er at faste i 2 dage om ugen, eller i 2 x 24 timer. De fleste blogs jeg er stødt på (og sikkert osse i den nye bog) gør dog det at man på de to dage kun må indtage 200-500 kcal og så spise lige havd man har lyst til de resterede 5 dage, selvfølge skal man ikke gå i selvsving de dage, for så falder de to fastende dage til jorden.

Her er lige et par citater fra artiklen i Politikken.

Når man ikke spiser, får manglen på mad kroppen til først at bruge kulhydratdepoterne op. Når de er tomme, begynder den at tære på fedtet for på den måde at skåne musklerne fra at blive nedbrudt. Derfor kan faste betyde, at man – ud over at tabe sig, fordi man får færre kalorier end normalt – primært taber fedt frem for muskelmasse.

Ph.d. i muskelbiologi ved Nordic Bioscience og Bispebjerg Hospital, Anders Nedergaard, har fastet siden maj. Han gør det på den måde, at han de fleste dage i ugen nøjes med kaffe og vand indtil omkring klokken 18, hvorefter han spiser normalt. Det giver en fasteperiode på 18-20 timer.

Men effekten indtræder først efter minimum 12-15 timer, så jo kortere fasten er, desto oftere bør man holde den, siger han.

Hele artiklen kan læses online i Tjek på Politikken.

I lige så lang tid jeg kan huske, er jeg blevet “tudet” ørene fulde med at jeg skulle huske at spise og gerne 6 måltider om dagen, da det var sundest. Nu er det så pludselig ok at spise som jeg gør. I næste måned, eller til næste år, er det sikkert noget helt andet der er sundt. Men jeg tror bare jeg gør som jeg altid har gjort, for det har jeg og min krop det godt med.

Som et lille bonus info kan jeg sige, at jeg, siden jeg spiste et dejligt stort aftensmåltid i går aftes, ikke har spist noget, (kun drukket en masse te) fordi jeg ikke har følt sult og så er tiden osse bare fløjet afsted.

16 kommentar

 • Annette
  9. august 2013 at 17:26

  Jeg har også læst om den “kur” og der er bare een ting der undrer mig, og det er at man (ifølge kuren) skulle tabe fedt før muskelmasse.
  Hvis du pga sygdom (f.eks) holder op med at spise, er det muskelmassen du taber først. Og bl.a. derfor er det så vigtigt at mennesker med livstruende sygdomme som f.eks. cancer spiser og bliver ved med at spise.

  Reply
  • Catarina
   9. august 2013 at 17:33

   Ja, det er lidt underligt, men sådan er det nok med de fleste kure der opfindes, de modsiger den almindelige sunde fornuft. 🙂

   Det er osse derfor jeg fortsætter som jeg kør, kombineret med alt min morion. 🙂

   Reply
 • Trine
  9. august 2013 at 18:59

  Uha ja den kur hitter voldsomt…

  Jeg gør nu også mere som du, spiser når jeg føler sult.. Desværre så spiser jeg hvad jeg lige har lyst til og det betyder at jeg i perioder spiser alt alt for usundt… Omvendt så kan der også gå lange perioder hvor jeg så ikke spiser usundt…

  Så tror i bund og grund at det udligner sig i sidste ende…
  Tilgengæld så forstår jeg godt kuren er populær for de der virkelig skal tænke over hvad de putter i munden…

  Reply
  • Catarina
   10. august 2013 at 07:33

   Jeg er sikker på at du har ret Trine – altså at det udligner sig selv til sidst og med det motion vi jævnligt får, så er det vist helt ok at spise meget i perioder og lidt i andre, når bare det er kroppen der bestemmer og ikke klokken. 🙂

   Reply
 • Nola
  9. august 2013 at 20:46

  sjovt, den kur har jeg slet ikke hørt om. Men umiddelbart syntes jeg at det lyder ret voldsomt at faste i 2 dage. Bliver man ikke slap og ulidelig af det omskiftende op og ned hele tiden?
  Ja, næste år er der noget andet der er sundt og bedst…… 🙂

  Reply
  • Catarina
   10. august 2013 at 07:37

   Den kommer nok ned til jer senere eller måske slet ikke. 🙂

   Nu er det jo ikke to dage efter hinanden man faster. Har du aldrig prøvet at sidde ved aftensbordet og været dødsulten og så komme i tanke om, at du spiste sidste gand aftenen i forvejen? For så har du faktisk fastet et lille døgn. Det er sådan jeg mange gange har det. 🙂 Jeg bliver aldrig slap af af følge min krop og spise når jeg er sulten, jeg bliver til gengæld slap når jeg spiser for meget og følger klokken. 🙂

   Reply
   • Nola
    10. august 2013 at 20:26

    nej det må jeg indrømme at jeg aldrig har prøvet Catarina 😀 Vil da prøve at lave forsøget, men tror at det bliver svært om aftenen. Må man kun drikke kaffe, te og vand? (ingen Cola ?)

    Reply
    • Catarina
     12. august 2013 at 17:33

     Du må jo godt spise om aftenen, for så er der jo gået 24 timer siden sidst. 😉 Jeg holder ikke kuren, men gør som jeg plejer og ikker lige præcis det jeg har drikker mest af, nemelig te. 🙂
     Jeg ved ikke om cola må drikkes, jeg har ikke læst bogen, men jeg drikker nu meget sjældent sodavand, så det r ikke noget problem for mig. 🙂

     Reply
 • Karin Abildhauge
  11. august 2013 at 12:32

  Denne kur vil jeg hurtigt springe over. Jeg er jo diabetiker, det vil mit blodsukker ikke kunne arbejde med. Ved godt et måltid kan være 1 gulerod og 10 mandler, men det skal til, og ja, jeg er en af dem der skal spise 6 gange om dagen.
  Hvis jeg pga. noget uforudset, springer et måltid over, så tager jeg på, “glemte” en periode at spise 6 gange om dagen, og der tog jeg på, nu falder det af igen, ikke rasler, men stille og roligt.
  Vi er forskellige og har forskellige behov, hvis vi husker at lytte til kroppen, og ikke alt det vi læser og andre foreslår, mener jeg, det er den bedste læsning.

  Reply
  • Catarina
   14. august 2013 at 15:06

   Nej, den skal du heller ikke begynde på, for det er vigtigt at du overholde dine måltider. Jeg har bare altid være sådan, at jeg ikke spiste fordi klokken sagde det var spisetid og derfor er det sjovt at se en kur der nu går ud på det princip som jeg har lever. 😀

   Reply
 • RAV & KRAT
  11. august 2013 at 20:12

  Først DU KAN kuren og nu denne her. Jeg har ikke selv prøvet den, men tænker om jeg overhovedet kunne overleve de 2 dage hihi.
  Hvad mon bliver det næste 😉

  Reply
 • På fastekur
  13. august 2013 at 10:07

  Til Nola: Du må godt drikke cola light / pepsi max på faste dage i følge denne side: http://www.52-kuren.dk/

  Jeg har smidt lidt over 2 kg. på en måned, på fastekuren og det er på trods af, at jeg kun har ændret kosten på de dage hvor jeg faster. 🙂

  Reply
 • Michael Iversen
  18. august 2013 at 01:04

  Jeg er også ved at afprøve 5:2 Kuren og skriver mine erfaringer ned på: http://sundfaste.dk

  Michael

  Reply
  • Catarina
   18. august 2013 at 16:27

   Tak Michael, det lyder interesant. Jeg afprøver dog ikke kuren, da det bare er sådan jeg altid har leve. Så ingen kur nødvendigt her. 🙂

   Reply
 • Tim
  18. august 2013 at 19:54

  Spændede at høre fra en som praktisk talt har levet efter 5:2 kuren før den blev populær. Jeg gik selv igang med kuren efter jeg havde set Eat, Fast and Live Longer i Januar.

  Udover jeg nu næsten er kommet ned på normaltvægten for en mand på min alder, har jeg aldrig været så fuld af energi og jeg har ikke været syg, så jeg er overbevist om at det er det bedste jeg nogensinde har gjort for min krop.

  Reply
  • Catarina
   18. august 2013 at 20:43

   Velkommen til bloggen her Tim. 🙂

   Hvor er det bare flot at du har det så meget bedre en tidligere og at du ligefrem har tabt dig er jo bare endnu bedre. 🙂 Ja, jeg har levet sådan, og fortsætter bare sådan, for som du så er jeg osse masser af energi og har altid haft det. Nogle af mine veninder siger til tider at jeg har damp. 😉

   Det vil glæde mig at høre mere fra dig om nogle måneder (ja, osse gerne før) for at høre om dit gode helbred fortsætter og du når den vægt du gerne vil 🙂

   Reply

Skriv en kommentar