Menu
Livet

Kinesisk pengeplante (Parasolpilea)

Kan I huske denne plante? Den fik jeg i 2012 af Københavneren. For for lidt mere end et år siden, havde den fået en del småbørn som jeg lavede nye planter af. Selve kongeplanten (som jeg kalder den første jeg fik) har nu i mere end et år, stået og hygget sig i en større potte og det har den da vist godt kunne lide, for det myldre med småplanter i bunden af den. D71_3872 D71_3871D71_3868 Selvom det myldre med nye planter, er jeg ikke sikker på at efteråret er det rigtige tidspunkt at lave nye planter og på, for jeg vil nemlig også klippe kongeplanten ned og sætte toppen i lidt jord, for den er blevet lidt ranglet at se på og har brug for støtte. Vidste du f.eks at plantes moder er mere end 60 år gammel?
Pilea Peperomioides (også kaldet Parasolpilea, pengeplante, missionærplante) blev genfundet af en norsk missionær Agnar Espegren i 1945 i Yunnan, da han var på flugt fra Hunan provinsen. Den voksede på et meget begrænset område i af Tsangshanbjergene på skyggefulde, humusklædte kampesten i 2.800 meters højde nær den gamle by Dali. Da der kan forekomme sne i de egne, tåler den formentlig temperaturer ned til frysepunktet. Espegren tog via Indien nogle stiklinger med til Norge i 1946, og derfra har den spredt sig rundt i Skandinavien, ved at man giver aflæggere videre til venner og bekendte. Da planten er formeret ved stiklinger igennem 60 år, er de planter vi ser i dag genetisk set identiske med den, som Espegren plukkede i 1946, så disse planter er mere end 60 år gamle. Parasolpilea er en meget livskraftig stueplante, og er meget karakteristisk ved at have runde, friskmørkegrønne saftspændte plade på op til 10 cm i diameter, som sidder på en lang stilk placeret i midten af bladet. Den trives bedst i nordvendte, kølige vinduer med masser af lys. Står den sydvendt i sol, bliver dens blade lysegulgrønne og kedelige.
Her trives den også godt og jeg tror det spiller ind, at den får et stort skud vand ca. to gang om måneden om sommeren og en gang om vinteren. Sådan behandler jeg forøvrigt alle mine planter og hvis de ikke kan nøjes med det, så er det ikke planter for mig.

Tak fordi du havde lyst til at læse med.

 

11 kommentar