Menu
Dagligdagen

Kinesisk pengeplante (Parasolpilea)

Kan I huske denne plante? Den fik jeg i 2012 af Københavneren. For for lidt mere end et år siden, havde den fået en del småbørn som jeg lavede nye planter af. Selve kongeplanten (som jeg kalder den første jeg fik) har nu i mere end et år, stået og hygget sig i en større potte og det har den da vist godt kunne lide, for det myldre med småplanter i bunden af den. D71_3872 D71_3871D71_3868 Selvom det myldre med nye planter, er jeg ikke sikker på at efteråret er det rigtige tidspunkt at lave nye planter og på, for jeg vil nemlig også klippe kongeplanten ned og sætte toppen i lidt jord, for den er blevet lidt ranglet at se på og har brug for støtte. Vidste du f.eks at plantes moder er mere end 60 år gammel?
Pilea Peperomioides (også kaldet Parasolpilea, pengeplante, missionærplante) blev genfundet af en norsk missionær Agnar Espegren i 1945 i Yunnan, da han var på flugt fra Hunan provinsen. Den voksede på et meget begrænset område i af Tsangshanbjergene på skyggefulde, humusklædte kampesten i 2.800 meters højde nær den gamle by Dali. Da der kan forekomme sne i de egne, tåler den formentlig temperaturer ned til frysepunktet. Espegren tog via Indien nogle stiklinger med til Norge i 1946, og derfra har den spredt sig rundt i Skandinavien, ved at man giver aflæggere videre til venner og bekendte. Da planten er formeret ved stiklinger igennem 60 år, er de planter vi ser i dag genetisk set identiske med den, som Espegren plukkede i 1946, så disse planter er mere end 60 år gamle. Parasolpilea er en meget livskraftig stueplante, og er meget karakteristisk ved at have runde, friskmørkegrønne saftspændte plade på op til 10 cm i diameter, som sidder på en lang stilk placeret i midten af bladet. Den trives bedst i nordvendte, kølige vinduer med masser af lys. Står den sydvendt i sol, bliver dens blade lysegulgrønne og kedelige.
Her trives den også godt og jeg tror det spiller ind, at den får et stort skud vand ca. to gang om måneden om sommeren og en gang om vinteren. Sådan behandler jeg forøvrigt alle mine planter og hvis de ikke kan nøjes med det, så er det ikke planter for mig.

11 kommentar

 • Karin Abildhauge
  9. november 2014 at 09:54

  Hvor er den frodig. Der har du en masse værtinde gaver klar, eller bare en ekstra til værtinde tanken 🙂

  Her skal de også kunne trives, i sommertiden vand søndag og onsdag, og i vinterhalvåret søndag. Dog med en afvigelse, cypress, som er min jule grønne blomst sammen med hvide hyacinter og små røde tulipaner, og så det jeg selv finder (kan findes i naturen – men køber). Har hygger jeg om cypress, de skal have vand oftere, må ikke tørre ind, så må sige jeg er forbi dem ofte, efter et par dyre lærer år.

  Reply
  • Catarina
   9. november 2014 at 11:04

   Vertindegaver….. ja, det var da en god idé Karin, det havde jeg slet ikke tænkt på. Så skal jeg vist bare finde nogle potter, eller det skal jeg jo alligevel, når den engang skal deles 😉
   Jeg er ikke god til planter der jævnligt skal vandes, de holder altså bare ikke hos mig. Dog er kan jeg godt have de små forårsbebuder, men det er jo heller ikke længe de får lov til at være inde, inden de plantes/lægge ud i haven. 😀

   Reply
   • Jannie Hartley
    7. juni 2020 at 22:08

    Hvordan gik det med at klippe toppen af? Skyder den så ud fra siden igen? Jeg har en som har en lidt ranglet stamme og tænker på at klippe toppen af.

    Reply
    • Catarina
     8. juni 2020 at 16:57

     Hej, Jeg klippede kun toppen af under de nederste skud, sådan at den kunne blive plantet over i en anden potte og med jord godt omkring den nederste del af “stammen”. Jeg har aldrig prøvet at klippe toppen af for at få den til at skyde mere. 😀

     Reply
 • Susanne
  9. november 2014 at 11:47

  Jeg kunne godt aftage et par stykker, hvis du har lyst, betaler selvfølgelig 🙂

  Reply
  • Catarina
   9. november 2014 at 14:24

   Du må gerne få et par aflæggere Susanne, men jeg tør ikke love det bliver før end til foråret. 😀

   Reply
 • Celena
  9. november 2014 at 15:43

  That is really interesting! I love “plant history”! We have a Christmas cactus that originally came from my husband’s great grandmother 🙂

  Reply
  • Catarina
   9. november 2014 at 17:28

   I simply can’t keep Christmas cactus alive, so to here that you have one, that is so lot i amazing 🙂

   Reply
 • Katrine
  19. marts 2015 at 23:56

  Delig plante og dejligt indlæg.
  Jeg er selv igang med at lede efter en, desværre er de lidt svære at finde omkring Odense. Men jeg leder videre 🙂

  Reply
  • Catarina
   20. marts 2015 at 06:06

   Jeg skal også til at finde en ny, for de gik til da vi var på ferie 🙁 Men ejg har en veninde i KBH, og jeg tror måske nok jeg kan lokke en ud af hende. 😀

   Reply
 • Camping Les Acacias – Camping Best Deals
  10. december 2019 at 05:01

  […] Download Image More @ http://www.catarina.dk […]

  Reply

Skriv en kommentar