Menu
Teknologi

Fujifilm X-T1 fire måneder senere

Jeg har nu brugt mit nye kameraet i lidt mere en 4 måneder.

Der er så meget jeg kan lide og så meget godt jeg kan sige om dette kamera, at jeg slet ikke ved hvor jeg skal begynder.

Fujifilm X-T1 har en størrelse som bare passer så fint til min hånd og med systemets ydeevne, er det en leg at håntere. Tænk noget så avanceret kan puttes ind i sådan et fint lille hus, det er da fantastisk. Da det er X-Trans CMOS II censor der er i kameraet, kan det selvfølgelig ikke måle sig med et full-frame kamera (næsten, efter hvad jeg har læst), men da jeg aldrig har haft et full-frame kamera, så er det for mig, helt og aldeles ligegyldigt. Det er der var vigtig for mig, var billedkvaliteten, håndteringen og det at det ikke fylder ret meget. Opfylder det lille det lille X-T1 mine krav nu 4 måneder og mange mange billeder senere?

Mit svar til det er, et stor rungende JA!.

Fujifilm XF 27mm F2.8 ASPH er mit hverdags objektiv. Det objektiv der sidder fast på kameraet. Et objemktiv på 27 mm svarer til ca 40 mm på et full-frame. 27 mm’eren er et fantastisk lille kompakt objektiv som ikke vejer mere end 77.3 gram. Autofokus på det lille objektiv er super hurtigt og jeg nyder, at have det på kameraet.

27-2

27-1

27-327-4

Kameraert har nogle selvfølgelig de gængse dSLR funktioner, men også funktioner som jeg ikke havde i mit store Nikon, den ene funktion er panoramafunktionen. Det er ikke en funktion jeg har bruger særlig tit, men i sommerferien, fik jeg skudt et par enkelte motiver med nettop den funktion.

pano1
~Skudt med den lille 27 mm.

pano2
~Skudt med den lille 27 mm.

Fujifilm XF 18-135mm f/3.5-5.6 R LM OIS WR (svarer til full frame svarer: 27-200)
Dette objektiv er et all-round objektiv som med lidt god vilje, ville kunne erstatter et typiske 24-70 eller 70-200 objektiv. Ja det har en variabel blænde, og som alle er blevet tudet ørene fulde med, er disse objektiver ikke de skarpeste objektiver, men Fuji er kendt for at producere fantastiske objektiver og dette er ingen undtagelse. Det er vejrforseglet og passer dermed super godt til X-T1, som ligeledes er vejrforsejlet. Det har en meget tæt fokuseringsafstand på omkring små 40 cm, det betyder, at jeg kan tage makro uden et decideret makroobjektiv, men bare påmonteret en Macro Extension Tube MCEX-16 som jeg faktisk også købe med, da jeg købte kameraet.

Macro
~18-135mm’eren med MCEX-16

Da jeg i lørdags var på Fyns Vædeløbsbane, vidste jeg, at jeg ville blive nød til at have et objektiv med en længere rækkeviede med, og derfor valgte jeg at sætte 18-135’eren på. Og de billeder synes jeg faktisk er blevet helt ok, selvom det for mig, var første gang jeg, med det nye kamera, skød billeder af noget der bevæger sig hurtigt.

En anden funktion jeg prøvede ikke så længe efter jeg havde fået kameraet, var dobbelteksponerings funktionen (en funktion som kendes fra dengang man skød med film og ikke fik skruet filmen langt nok frem inden næste bilede blev taget).

Dobbelteksponering
~Jeg brugte 18-135’eren og første billede blev skudt på 135 mm og mod øst og derefter gik jeg ned foran huset og skød det på 18 mm mod vest.

Fujifilm 35mm f/1.4 XF R som svare til det klassiske 50 mm, er et objektiv som jeg faktisk ikke bruger nok, set i lyset af at der er en super lækkert objektiv. Det er et meget lysstærkt objektiv og den bokeh det levere er lækker og blød.

35-1

35-2

35-3

Når jeg ser på de billeder jeg har taget med 35’eren, så tror jeg at jeg, på et tidspunkt, vil smide det på kameraet og så kun bruge det en hel måned, bare for at teste det og mig selv i de mange forskellige hverdagssituationer.

En ting jeg endnu ikke har prøvet med X-T1’eren er time-laps funktionen, som jeg faktisk brugte en del på Nikon, men måske engang her til vinter den funktion skal afprøves.

Uanset hvor mange ord og billeder, jeg proppe ind i det her indlæg, vil jeg nok ikke kunne overbevise dig om, at det bare er et helt særlig kamera, for det er noget du skal opleve, for at forstå min fascination af det her lille kamera. OG hvis du får muligheden, så prøv det – hvis du tør.

6 kommentar

 • Karin Abildhauge
  18. september 2015 at 06:57

  Godt du fandt muligheden for at sælge det “gamle” og på den måde få dig dit drømme kamera, og det med diverse objektiver etc.
  Der er kommet mange skønne billeder fra din side, billeder jeg har nydt stor glæde af at se. Jeg glæder mig til mange flere 🙂

  Reply
  • Catarina
   18. september 2015 at 16:26

   Ja, det er virkelig noget jeg er glad for at jeg fandt og tænk hvis jeg havde ventet et helt år og havde “mistet” lysten til at fotografere. Uff, sikke en tanke. 😀
   Det kommer helt sikkert flere til for jeg elsker det kamera og de muligheder jeg får, netop ved altid at have det med mig 😀

   Reply
 • Helle K.
  23. september 2015 at 10:58

  Jeg har fundet ud af, at jeg med tiden skal se efter en 18-135 mm eller måske 50-230 mm – jeg har ikke helt styr på forskellen, men forestiller mig, at man skal bruge en ekstra til det nære med den sidste … men jeg må vente og finde en brugt, jeg får aldrig råd til at betale 6-7 tusinde for en ny. Jeg kom desværre for sent i søndags, jeg fandt en 50-230 mm på dba til 1500 kr. men en anden havde købt den 7 timer tidligere … og den havde været til salg i 2 måneder, så det var uheldigt.

  Reply
  • Catarina
   23. september 2015 at 19:17

   Jeg ved med mig selv at det ikke er så meget længden på zomen, der betyder noget, men kvaliteten af “glasset”. Når man zoomer trækker man jo objektet tættere på og dermed komprimere man også forgrunden og det er ikke altid hensigtsmæssigt. Jeg er fint tilfreds med min 18-135, men som jeg har skrevet så bliver den faktisk ikke brugt så meget. Lige nu er det kun 35’ren der sidder på, men ellers er 27 min favorit og også den der blev brugt på hele sommerferien, på nær lige stjernebilledet, der brugte jeg 18-135 på 18 mm 😀
   Ærgeligt du kom for sent til den der var på DBA, men der kommer nok andre 😀

   Reply
 • Helle K.
  24. september 2015 at 14:21

  Det håber jeg 🙂

  Reply
  • Catarina
   24. september 2015 at 18:30

   Helt sikkert Helle 😀

   Reply

Skriv en kommentar