Menu
Camping i Europa / Campingferie 2016

Sarlat, en bymidte forbudt for biler

Vi havde på forhånd læst at Sarlat-la-Canéda – forkortet Sarlat – var et besøg vær, hvis man kom til området hernede i Périgord-Noir, og da vi kun er små 20 km. Fra Sarlat, skulle byen selvfølgelig besøges. I informationen på campingpladsen, havde jeg taget en lille brochure for noget buskørsel ind til midtbyen og vi fik læst os frem til, sammenholdt med det kort der var på bagsiden, at bussen kørte hver halve time fra en stor parkeringsplads og så ind til byen. Vi ankom lidt i 9 lørdag morgen/formiddag og fik parkeret og købt en returbillet.

Bussen kom og sammen med et andet ægtepar satte vi os ind og kørte nu et lille kvarter inden vi nåede stoppestedet inde i bymidten. På den anden side af stoppestedet, startede den inderste del af byen og allerede der, kunne vi se en masse markedsboder.

Sommerferie_20160730_345 copy

Sommerferie_20160730_346 copy

Sarlat bliver om lørdagen mere eller mindre omdannet til en stor, og her mener jeg stor, markedsplads, hvor man kan købe alt hvad hjertet begære. På et tidspunkt blev det altså også lidt for meget og vi søgte ind i den store kirke på torvet, for ligesom at få luft.

Kirken er som de fleste kirker hvernede og også derhjemme, dejlig kølig, men her ophører ligheden altså også, for her bliver krigerne brugt og ikke kun af turister. Vi har efterhånden set mange kirker og i alle er vi stødt på mennesker der tænder lys for pårørende, knæler ved forskellige Jesus, Jomfru Maria eller andre helgen statuer, for findes i kirkerummet.

Jeg har længe fablet om et strandtaske-ting eller bare en dejlig taske, hvor der kan være en del i og jeg har også flere gange kikket på de mange flettede kurve og andre lækre taske-ting man kan købe mange steder i Frankrig. Søren fandt en bod hvor de solgte lige præcis sådan en udgave som jeg har snakket om, nu skulle jeg så bare bestemme mig for hvilken størrelse og ikke mindst farvesammensætning, jeg ville have. Jeg bestemte mig for en som har mange farver om som jeg kan bruge til mange forskellige ting, sågar strikke- og hækletøj kan snildt være deri.

Man kan godt se, at Frankrig de seneste år, har været ramt af terror og at man fra myndighederne side af, har indsat mere militær på steder hvor der er mange mennesker samlet. Sarlat var inden undtagelse. Vi så mange fuldt udrustede og kampberedte soldater bevæge sig rundt på markedet spejdende til alle sider og frem og tilbage, ligesom politiet også var talstærkt tilstæde.

~Billederne er bogstaveligt talt skudt fra hoften, da jeg ikke var sikker på om jeg måtte fotografere dem

Det var på én gang betrykkende og så alligevel ikke – for det jo en falsk trykhed. Hvis en eller anden fanatisk person, ønskede at gøre noget ondt, kunne det jo sagtens ske, selv med militæret tilstedeværelse. En rygsæk med springstof, placeret/glemt under en af de mage boder og antallet af sårede og omkommende ville være stort.

Da vi havde set en del, men langt fra alt, begav vi os igen ud i perferien og fulgte den omkringliggende vej ned til hvor bussen havde sat os af. På vejen så vi en fint dekoreret håndværkerbil, parkeret i én af de få parkeringsbåse der på “omfartsvejen”.

Sommerferie_20160730_377 copy

Da vi ankom til stoppestedet, var der kun 10 minutter til bussen ville komme, så vi satte os og kikkede på menneskevrimlen og ikke mindst rækken af bilder, der kørte med sneglefart på udkik efter en parkeringsplads.

Sommerferie_20160730_378 copy

Byen skal helt sikker besøges igen, men af os, skal den bestemt ikke besøges på en lørdag, da de mange smukke 1700-tals bygninger helt druknede i boder og markedsbesøgende, det være sig lokale som handlede godt ind, til de mange turister som også havde fundet vejen ind til Sarlat.

8 kommentar

 • Liselotte
  2. august 2016 at 11:12

  Det var nøjagtig samme oplevelse vi havde. En markedsdag skal man ikke komme i byen, for den er simpelthen alt, alt for fyldt med mennesker i højsæsonen, så jeg forstår sagtens, at I fik nok. På toppen af byen ligger byens kirkegård og her er der den største samling “drivhus”-gravsteder, vi til dato har set – og det siger ellers ikke så lidt, for i den del af Frankrig er det jo helt normalt at se, at gravstederne “indkapsles” i noget, der kun kan sammenlignes med et dansk drivhus.

  Jeg synes, at de fleste markedsdage er kaotiske og jeg tror, at det gælder alle byerne dernede, men sjovt er det jo alligevel. Fortsat rigtig god tur – og nu savner jeg jo området helt vildt, fordi i er lige der, hvor jeg holder så meget af at være 🙂

  Reply
  • Catarina
   11. august 2016 at 19:45

   Det er bestemt ikke altid fedt at være i en by når der er marked, men så alligevel, for der er jo vildt gang i indkøbene og det er lidt sjovt at følge. 🙂
   Vi nåede ikke helt op på toppen for at de den, men andre steder så vi også at de blev blev brugt til andet end et almindeligt gravsted. Egentlig en dejligt tanke, for på den måde gør ens afgået familie jo gavn efter de har forlad jorden.

   Reply
 • Celena
  2. august 2016 at 13:22

  Sarlat looks so beautiful… even if busy 😉 I am looking forward to the day when I can take the boys to places like this and they will appreciate it!

  Reply
  • Catarina
   11. august 2016 at 19:47

   It rely was a lovely town/city, and this is not our last time here 😀

   Reply
 • Karin
  4. august 2016 at 06:01

  Hvis det er markedet der har interesse, så er det okay en lørdag, ellers er det en af de andre dage, hvis det er selv byen, bygninger etc. der skal ses/opleves.
  Et sted jeg også holder af når jeg er ude at rejse, eller er rundt i DK er kirken, der er altid et eller andet unikt ved enhver kirke, noget indre ro, vil dog helst i kirken når det er mig selv der bestemmer tidspunktet (og det er når der er færrest på besøg).
  Det er øv mht. terror. Jeg er så enig i dine tanker, altså det kan ske uanset. Dit eksempel siger alt. Jeg har nogle tanker, hvor jeg tror det er frygten, og derfor masser af forbud etc. er præcis det terroristerne ønsker, men det står for mine tanker.
  Pas godt på jer selv.

  Reply
  • Catarina
   11. august 2016 at 19:51

   Byen skal helt sikker besøges en anden gang og så bliver det ikke på en markedsdag, selvom det også var enormt hyggeligt at gå rundt derinde, så stressede de mange mennesker også meget. 😀
   Jeg har bestemt mig for at frygt skal ikke styrer mig og derfor vil jeg fortsætte med At gøre hvad jeg vil og ikke lade mig begrænse af fanatiker. 😀

   Reply
   • Karin
    12. august 2016 at 07:45

    Jeg er så enig i din beslutning. Frygten skal ikke styre, den skal ses i øjnene, næste skridt er nuet, og der er frygten lagt bag os, nu er vi videre.

    Reply
    • Catarina
     12. august 2016 at 13:38

     Håber i den grad at vi er mange der har det sådan 🙂

     Reply

Skriv en kommentar