Menu
Familieliv

Slut med forureningen her i huset

Jeg har længe gået og overvejet om ikke at det nu skulle være slut med stearinlys her i huset, simpelthen fordi det ikke er sundt, heller ikke selvom vi lufter ud flere gange om dagen. Men de er jo også vildt hyggelige, specielt nu hvor efteråret rigtig er trådt i karakter.

Men her er hvad Kræftens Bekæmpelse skriver:

Partikler og stoffer fra stearinlys Levende lys kan forurene luften med stoffer som lysene indeholder før afbrænding, og stoffer og partikler, som dannes under selve afbrændingen. Lys kan indeholde ptalater og tungmetaller som nikkel, bly og zink og Ved afbrændingen dannes en række stoffer, bl.a. sodpartikler, tjærestoffer (PAH) og flygtige organiske forbindelser (VOC). Ren stearin soder også Informationscenter for Miljø og Sundhed har målt på de sodpartikler som dannes af levende lys. Nogle af de lys, der afgav flest sodpartikler, var stagelys af ren stearin. Det kan være fordi stagelys brænder relativt hurtigt i forhold til f.eks fyrfadslys.
Jeg har nu taget konsekvensen og investeret i rigtig stearinlys men, med LED pære i og jeg må da sige, at de er vildt flotte og jeg er meget overrasket over, hvor meget de ligner almindelige bloglys. De ligner faktisk så meget, at man ikke kan se det, før end man stikker næsen het hen til lyset og kikker ned til “flammen”. Ale lysene har indbygget timerfunktion, der kan indstilles til at være tændt i 8 timer, og slukket i 16 timer (et par af dem har også en 4/20 timers funktion). Pærerne glitrer smukt i det “nedbrændte” stearin og har et naturligt varmt lys. Jeg er i den grad hooked, ligesom flere fra mit arbejde er det. Mine forældre har allerede afgivet deres bestilling hos Sirius Home, hvor jeg også har købt mine, og hvor jeg snart afgiver endnu en bestilling. Jeg er nemlig ikke fan af ekstra forurening i mit hjem og når nu jeg kan undgå det uden at gå på kompromis, ja så gør jeg det.

12 kommentar

 • Jan
  21. oktober 2016 at 22:17

  Har I ikke pejs/kamin/kakkeloven ? I så fald, hvad så med den. Den er jo værre for miljøet end lysene….

  …og hvad med lysene på juletræet 😉 ?

  Reply
  • Catarina
   22. oktober 2016 at 06:42

   Hvem snakker om miljøet…. og juletræer 😆

   Reply
 • Karin
  22. oktober 2016 at 07:25

  De så skridt er den rigtige vej er det korrekte valg. Det bliver ikke i år jeg følger med, har ikke brændeovn, pejs eller lignende, og juletræet tændes kun med kæde her hos mig, da jeg ikke skal holde juleaften, håber det er okay her, og hørte så hvis jeg skulle vælge, så er fyrfadslysene bedre end de almindelige lys, da vægen ikke bliver så lang 🙂 – Kan finde undskyldninger nok for at springe over i år, måske bliver det min tur næste år.
  Dine billeder er overbevisende.

  Reply
  • Catarina
   22. oktober 2016 at 11:37

   De er faktisk ikke så dyre alt taget i betragtning. 🙂 Juletræet får levende lys juleaften, resten af tiden er det LED pære der giver træet lys 🙂
   Jeg er altså virkelig overrasket over hvor livagtige de er 🙂

   Reply
 • Mette
  22. oktober 2016 at 08:47

  Vi har fået forbud mod at give min mor juledekorationer i år (hun er dement og glemmer at slukke) så det her er da en glimrende løsning på det problem.

  Selv fortsætter jeg med at forurene mit hjem 🙂

  Reply
  • Catarina
   22. oktober 2016 at 11:44

   Ja, så er de har da i den grad en mulighed. Og man kan pakke enderne ind i staniol og stille dem i en juledekoration, så bliver det næsten ikke mere julet. Jeg har købet et stort et, som står udenfor vores dør, i en lanterne og der kan godt komme vand ind, men jeg har pakket det ind i film og staniol og det fungere fint med timeren sat til 8 timer 😀

   Reply
   • Mette
    23. oktober 2016 at 14:00

    Hvad hedder den model du har købtt? Jeg var i ILVA i dag og købte et par stykker – dine ser dog ud til at flammen sidder dybere.

    Reply
    • Catarina
     23. oktober 2016 at 14:27

     Jeg har jo købt flere størrelser, men her der dem jeg har:
     Nadia 2 stk. lys 10 cm hvid
     Nadia 2 stk. lys 12,5 cm hvid
     Tenna mini 2 lys H:6,5 x Ø:5 cm hvid
     Tenna mini 2 lys H:6,5 x Ø:5 cm hvid frost
     Sara Oversize hvid H:30 Ø:10cm bevægelig flamme – som med staniol omkring bunden, står ude i en lanterne foran hoveddøren.

     Reply
 • Bot
  22. oktober 2016 at 11:35

  Vi har dem også, men bruger stadigvæk begge dele.

  Reply
  • Catarina
   22. oktober 2016 at 11:45

   De er altså gode og man kan jo stille dem alle steder også inde under en hylde 😀

   Reply
 • Celena
  22. oktober 2016 at 13:05

  I was thinking about ordering some of these… glad you are happy with them 🙂

  Reply
  • Catarina
   23. oktober 2016 at 14:23

   They are awesome Celena 😀

   Reply

Skriv en kommentar