Menu
Bageriet

Brunsviger

Fynsk brunsviger er altid et hit i vores familie og ofte er det den kage der serveres til fødselsdage. Til børnefødselsdage laver man en brunsvigermand eller dame. 
 brunsviger2.jpg

Her er opskriften på vores brunsviger, der findes nemlig rigtig mange forskellige opskrifter på nettop denne kage. 

250 g smeltet margarine
4 dl mælk
50 g gær
½ spsk. salt
3 spsk. sukker
2 æg
Mel så det passer, dejen skal være lidt fedtet.

Sukkertopping:
300 g brun farin
225 g blodt smør
100 g sirup
125 g rørt creme (røres i til sidst)

Smelt margarinen i en gryde, hæld den over i et dejfad, tilsæt mælken og lad det hele køle lidt inden gæren tilsættes. Derefter kommes salt, sukker og æg i. Når det hele er blandet sammen, tilsættes melet lidt efter lidt. Ælt godt igennem og læg dejlen over i en bradepande. Sørg for at dejen kommer godt ud til kanterne og gerne lidt op ad dem. Lav nu med dine finger “huller” i hele dejen så sukkeret senere vil lægge sid i disse. Lad dejen hæve imens du laver sukkertoppingen.

brunsviger1.jpg

Sukkertopping
Farin, smør og sirup røres godt sammen, når det er gjort kommes cremen i og det hele røres igen godt sammen.

Fordel nu sukkeret over hele dejen i bradepanden.

Bages i 25-30 minutter ved 200° nederst i ovnen.

1

31 kommentar

  • Joan
    24. februar 2008 at 11:26

    Og så spørger Joan dumt..
    Hvad er rørt creme?

    Uhm kunne godt spise noget med sukker idag..

    Reply
  • Catarina
    24. februar 2008 at 11:31

    Joan
    Rørt cerme; er sådan en creme man rør sammen 😉 jeg har her brugt den der pose creme, som bare skal blandes med mælk og ikke stået og kogt vanilie creme.

    Reply
  • Joan
    24. februar 2008 at 11:41

    nåhhh sådan noget.. jeg troede det var noget hemmeligt 😉

    Må have undersøgt om jeg ikke kan få en til at købe gær med hjem.. resten har jeg vist.

    Reply
  • Catarina
    24. februar 2008 at 11:49

    Joan
    Glæder mig til at hører om du får den lavet 🙂

    Reply
  • Helle K.
    24. februar 2008 at 13:29

    Nu er jeg sprunget på din brunsviger, jeg er SÅ spændt. Jeg elsker brunsviger, men har ikke været særlig god til det, de gange jeg har prøvet 🙂 Den er i ovnen og jeg tæller ned…

    Reply
  • Catarina
    24. februar 2008 at 13:41

    Helle K.

    Nøj hvor jeg glæder mig til at hører om du kan lide den lige så godt som alle her i hytten 🙂

    Reply
  • Perle
    24. februar 2008 at 18:57

    Jeg er jo tilflytter til Fyn, men har aldrig lært at kunne li’ denne fynske nationalkage ;o) Mangle elsker den, så det er jo dejligt.

    Men kunne jeg så til gengæld lokke en opskrift ud på de der brød du sætter i køleskabet inden de bages næste dag?

    Ps. måske skulle jeg prøve at bage en brunsviger alligevel, mand og børn vil elske det ;o)

    Reply
  • margrethe
    24. februar 2008 at 20:39

    Den skal helt klart afprøves, den opskrift – det ser så lækkert ud.

    Reply
  • Helle K.
    24. februar 2008 at 21:11

    Den er alt for lækker – den der creme gør hele forskellen – den skal jeg ikke bage igen foreløbig 😉 jeg kan ikke holde mig i skindet. 🙂

    Reply
  • Catarina
    25. februar 2008 at 06:22

    Perle
    Der er faktisk også et par ude på mit arbejde som er tilflyttere og de kan heller ikke lide den 😉

    Opskriften skal nok komme én af dagene 🙂

    Hvis du vil bage den til familien og du ikke selv kan lide den, så for du helt kart en endnu større stjerne hos dem 😀


    Margrethe
    Det er den også 😆


    Helle K.
    Ja jeg tror det er kombinationen af sirup og creme der gør det. Nej den er farlig at bage 😛

    Reply
  • Kari
    19. marts 2008 at 17:46

    Så Catarina, nu er kagen bagt og vi kan alle vilde med den.
    Denne kage kan varmt anbefales!

    Måske skulle vi blive Fynboer, når nu vi alle kan li’ den fynske nationalkage 🙂

    Reply
  • Catarina
    19. marts 2008 at 18:09

    Kari
    Ja den er nemlig go’, jeg er glad for I kan lide den og når I kan det, så kan I også sagtens blive Fynboer. 😀

    Reply
  • Helle
    22. april 2008 at 14:16

    Fandt endelig en opskrift på brunsviger der lyder rigtig lækker, går i gang med at bage den med det samme.

    Reply
  • Catarina
    22. april 2008 at 19:11

    Helle
    Velkommen her til min side. 😉

    Nu håber jeg du ikke er blevet skuffet. 🙂

    Reply
  • marie
    11. juli 2008 at 13:39

    hej jeg vil spørger hvis man kan bestil dette brunsviger

    Reply
  • hejdi
    3. december 2008 at 10:18

    puhaaa

    Reply
  • Maria Nielsen
    31. december 2009 at 10:37

    Hej!

    Tak for opskriften. Min familie og jeg er blevet helt vilde med den. Denne brunsviger smager helt rigtigt og er blevet fast del af fødselsdage hos os.

    Maria

    Reply
    • Catarina
      31. december 2009 at 12:35

      Maria
      Velbekomme – her er den også en fast del af fødselsdage. 🙂

      Reply
  • Gitte
    20. januar 2010 at 12:58

    Hejsa

    Hvor meget mel kommer du ca i?????

    Den lyder godt nok lækker, skal helt klart prøves

    Reply
  • per
    19. juni 2010 at 09:18

    tak super kage har længe prøvet at få den til at smage sådan….)

    Reply
    • Catarina
      19. juni 2010 at 10:43

      @per: Velbekomme, jeg er glad for at den smager. 🙂

      Reply
  • elin
    25. oktober 2010 at 11:00

    hvor meget mælk bruger du til 125gr.cremepulver.?

    Reply
    • Catarina
      25. oktober 2010 at 11:21

      @elin: Aner det ikke – jeg følger pakkens anvisning og vejer så 125g. creme af.

      Reply
  • elin
    25. oktober 2010 at 12:00

    hej Catarina tak for dit svar. jeg er en ældre dame på 73 år, min fødselsdag holdes på lørdag. hvorfor jeg spørger er fordi jeg tror jeg kom for meget fyld i, for kagen svømmede ud over bradepanden, lige nu står den til afkøling, så jeg glæder mig til at smage den. jeg vil fryse den ned til på lørdag, det skulle nok kunne lade sig gøre. ellers tak for din opskrift v.h.elin

    Reply
    • Catarina
      25. oktober 2010 at 12:35

      @elin: Jeg prøver altid at sørge for at noget af dejen kommer op af kanterne på bradepanden, for ellers kan sukkeret godt boble så meget over at det løber ned under dejen og det er jo ikke lige meningen. 🙂

      Men jeg har også oplevet at, på trods af at dejen var oppe af kanten, så kogte det over, men brunsvigeren smager super godt alligevel. 🙂

      Nogle gange kommer det også an på bradepande størrelsen. Efter jeg at fået ny ovn, så kommer jeg en anelse mindre sukker på, og laver et par boller af den overskyende dej, for min nye bradepande er mindre end den gamle. 🙂

      Rigtig god fødselsdag på lørdag og ja, du kan sagtens fryse den ned og hvis du lige luner den en smule i ovnen inden gæsterne kommer, så er den næsten som nybagt.

      Mvh
      Catarina

      Reply
  • Betina
    4. december 2010 at 18:57

    Når du laver en kagemand af brunsviger, hvordan gør du så?
    Også for at fyldet ikke løber ud over kanterne. Men i det hele taget, trin for trin…

    Reply
    • Catarina
      4. december 2010 at 20:54

      @Betina: Jeg laver ikke kagemand, men en bradepande. 🙂

      Reply
  • Betina
    4. december 2010 at 19:54

    Hvilken sirup bruger i?
    mørk billi sirup, eller hvad?

    Reply
    • Catarina
      4. december 2010 at 20:55

      @Betina: Ja, bare en ganske almindelig billeg mørk sirup. 🙂

      Reply
  • Betina Nielsen
    7. november 2013 at 08:56

    Jeg kommer nu lidt kardemomme i dejen og korn fra en stang vanilje i fyldet. Mums

    Reply
    • Catarina
      7. november 2013 at 11:00

      Det lyder også godt Betina. 🙂

      Reply

Skriv en kommentar