Brunsviger

Fynsk brunsviger er altid et hit i vores familie og ofte er det den kage der serveres til fødselsdage. Til børnefødselsdage laver man en brunsvigermand eller dame. 
 brunsviger2.jpg

Her er opskriften på vores brunsviger, der findes nemlig rigtig mange forskellige opskrifter på nettop denne kage. 

250 g smeltet margarine
4 dl mælk
50 g gær
½ spsk. salt
3 spsk. sukker
2 æg
Mel så det passer, dejen skal være lidt fedtet.

Sukkertopping:
300 g brun farin
225 g blodt smør
100 g sirup
125 g rørt creme (røres i til sidst)

Smelt margarinen i en gryde, hæld den over i et dejfad, tilsæt mælken og lad det hele køle lidt inden gæren tilsættes. Derefter kommes salt, sukker og æg i. Når det hele er blandet sammen, tilsættes melet lidt efter lidt. Ælt godt igennem og læg dejlen over i en bradepande. Sørg for at dejen kommer godt ud til kanterne og gerne lidt op ad dem. Lav nu med dine finger “huller” i hele dejen så sukkeret senere vil lægge sid i disse. Lad dejen hæve imens du laver sukkertoppingen.

brunsviger1.jpg

Sukkertopping
Farin, smør og sirup røres godt sammen, når det er gjort kommes cremen i og det hele røres igen godt sammen.

Fordel nu sukkeret over hele dejen i bradepanden.

Bages i 25-30 minutter ved 200° nederst i ovnen.

     

- Tak fordi du læste med -


Du er megegt velkommen til at dele dette indlæg og kig endelig forbi Instagram, og følg med i alt det der ikke kommer ind på her på siden. Du kan også holde øje med nye indlæg via Facebook eller tilmelde dig "email-påmindelser om nye indlæg", i sidebaren ——–>
Videoer bliver lagt op ind på min YouTube kanal og der vil jeg blive glad for dit abonnement og et lille like.




31 thoughts on “Brunsviger”

  • Joan
    Rørt cerme; er sådan en creme man rør sammen 😉 jeg har her brugt den der pose creme, som bare skal blandes med mælk og ikke stået og kogt vanilie creme.

  • nåhhh sådan noget.. jeg troede det var noget hemmeligt 😉

    Må have undersøgt om jeg ikke kan få en til at købe gær med hjem.. resten har jeg vist.

  • Nu er jeg sprunget på din brunsviger, jeg er SÅ spændt. Jeg elsker brunsviger, men har ikke været særlig god til det, de gange jeg har prøvet 🙂 Den er i ovnen og jeg tæller ned…

  • Jeg er jo tilflytter til Fyn, men har aldrig lært at kunne li’ denne fynske nationalkage ;o) Mangle elsker den, så det er jo dejligt.

    Men kunne jeg så til gengæld lokke en opskrift ud på de der brød du sætter i køleskabet inden de bages næste dag?

    Ps. måske skulle jeg prøve at bage en brunsviger alligevel, mand og børn vil elske det ;o)

  • Perle
    Der er faktisk også et par ude på mit arbejde som er tilflyttere og de kan heller ikke lide den 😉

    Opskriften skal nok komme én af dagene 🙂

    Hvis du vil bage den til familien og du ikke selv kan lide den, så for du helt kart en endnu større stjerne hos dem 😀


    Margrethe
    Det er den også 😆


    Helle K.
    Ja jeg tror det er kombinationen af sirup og creme der gør det. Nej den er farlig at bage 😛

  • Så Catarina, nu er kagen bagt og vi kan alle vilde med den.
    Denne kage kan varmt anbefales!

    Måske skulle vi blive Fynboer, når nu vi alle kan li’ den fynske nationalkage 🙂

  • Fandt endelig en opskrift på brunsviger der lyder rigtig lækker, går i gang med at bage den med det samme.

  • Hej!

    Tak for opskriften. Min familie og jeg er blevet helt vilde med den. Denne brunsviger smager helt rigtigt og er blevet fast del af fødselsdage hos os.

    Maria

  • hej Catarina tak for dit svar. jeg er en ældre dame på 73 år, min fødselsdag holdes på lørdag. hvorfor jeg spørger er fordi jeg tror jeg kom for meget fyld i, for kagen svømmede ud over bradepanden, lige nu står den til afkøling, så jeg glæder mig til at smage den. jeg vil fryse den ned til på lørdag, det skulle nok kunne lade sig gøre. ellers tak for din opskrift v.h.elin

    • @elin: Jeg prøver altid at sørge for at noget af dejen kommer op af kanterne på bradepanden, for ellers kan sukkeret godt boble så meget over at det løber ned under dejen og det er jo ikke lige meningen. 🙂

      Men jeg har også oplevet at, på trods af at dejen var oppe af kanten, så kogte det over, men brunsvigeren smager super godt alligevel. 🙂

      Nogle gange kommer det også an på bradepande størrelsen. Efter jeg at fået ny ovn, så kommer jeg en anelse mindre sukker på, og laver et par boller af den overskyende dej, for min nye bradepande er mindre end den gamle. 🙂

      Rigtig god fødselsdag på lørdag og ja, du kan sagtens fryse den ned og hvis du lige luner den en smule i ovnen inden gæsterne kommer, så er den næsten som nybagt.

      Mvh
      Catarina

  • Når du laver en kagemand af brunsviger, hvordan gør du så?
    Også for at fyldet ikke løber ud over kanterne. Men i det hele taget, trin for trin…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.