Menu
DIY / Familieliv

Afrensning af maleri

Søren har et maleri med sig fra sine forældre, og det er egentligt et rigt fint maleri, men vi har ikke haft det oppe og hænge, fordi det for det første havde en af de der grimme store guldrammer og for det andet, så var selve maleriet så beskidt og nikotinbefængt at jeg ikke synes jeg ville have det hængende. Efter lang tids søgen og læsning af mange forskellige artikler, fandt jeg en malermester som vidste hvordan sådan et maleri skulle renses, uden at man beskadigede selve lærredet og malingen og samtidig også konserverede maleriet.

Maleri er af Ib Eisner og bag på har han skrevet disse tre ord:
• Dyrehaven
• Nymaane
• Vinter

Det jeg har gjort er, at købe en liter kærnemælk og 2 poser fnukfri vatrondeller. Jeg hældte kærnemælken op i et glas og dyppede et par vatrondeller i kærnemælken og begyndte at duppe dem på maleriet (det må godt være lidt vådt). Da jeg have duppet et område på ca.15×15 cm, med kærnemælk lod jeg kærnemælken sidde et par minutter, inden jeg tog nogle rene vatrondeller og duppede kærnemælken af med igen. Samme med kærnemælken forsvandt snavs og nikotin også. Da gentog nu proceduren igen på samme område, for ligesom at sikre mig, at sikre mig at jeg have fået det hele med, hvorefter jeg snuppede endnu et område på 15×15 cm.


~Som det kan ses mangler jeg lige at rengøre det sidste hjørne – det var for at I lige kunne se før og nu.

Maleriet er ikke et dyrt og fint maleri, for så havde jeg ikke selv forsøgt mig med afrensningen, men selvfølgelig sendt det til en konsevator.

Nu vil jeg forsætte med det sidste hjørne, så jeg kan blive færdig og vi kan finde den ramme det skal i. Rammen skulle gerne være den samme som den et af vores andre malerier er i, men hvor jeg kan købe sådan én ved jeg ikke, ved du det?

OBS

Det er bestemt ikke en metode jeg vil anbefale at du selv forsøger dig med, med mindre, at det ikke gør noget hvis maleriet bliver ødelagt.

146

20 kommentar

 • Koh-I-Noor
  11. marts 2011 at 14:34

  Flot arbejde du der har lavet på et flot maleri. De sølvfarvede svæverammer kan fås alle steder. Søstrene Grene sælger dem efter mål, mens de fleste andre har dem i faste mål. Ramme/listebutikker har dem naturligvis også.

  Reply
  • Catarina
   11. marts 2011 at 14:41

   @Koh-I-Noor: Aii hvor fedt 🙂 tusinde tak for infoen – jeg ved da godt hvad jeg skal i morgern – en tur i Søstrene Grene. Tak BS 🙂

   Reply
 • Pernille
  11. marts 2011 at 14:38

  Det er helt vildt så stor en forandring en afrensning kan give.
  Jeg har et billede min mor har malet og jeg er ret sikker på det ville have godt af en afrensning, men jeg ved ikke rigtigt om jeg tør.

  Hos Søstrene Grene har de svæverammer, der ligner den du viser på det andet billede. Hvis målene ikke passer kan man vistnok også købe løse lister og selv save til i de rigtige mål.

  Reply
  • Catarina
   11. marts 2011 at 14:44

   @Pernille: Faktisk så hjælper syren i kærnemælken billedet så det også bliver knosaveret og malermester skrev også at det var den metode de brugte på væge som have smukke malerier påmalet, for at rense dem. 🙂

   Jeg ville nok prøve med et lille hjørne først, for at se om det oliemalingen kunne holde, inden jeg gav mig i kast med 15×15 cm, det er jo trods alt så stort en plet som ikke kan overses, hvis det altså skulle gå galt.

   Tak for tippet med Søstrene Grene, der må jeg ind i morgen, så villedet kan komme op og ikke bare stå i kælderen. 🙂

   Reply
 • Helle K.
  11. marts 2011 at 14:43

  Det er et rigtig fint billede, helt vildt så stor forskel der er på renset og urenset. 🙂

  Reply
  • Catarina
   11. marts 2011 at 14:45

   @Helle K.: JA, det har hjulpet gevaldigt og den der aften/sne blå er beget flottete end da den var nusset og fyldt med nikotin og andet skidt. 😉

   Reply
 • yt
  11. marts 2011 at 15:02

  Det var dog utroligt sådan en forskel.

  Takker for tippet, jeg har nemlig 3 malerier som min far har malet liggende.
  Som af sammen grund som jeres aldrig er kommet op og hænge.

  God weekend !
  Yt.

  Reply
  • Catarina
   11. marts 2011 at 15:12

   @yt: Velbekomme. 🙂 Men husk lige at prøve på et lille hjørne for at se om oliemalingen holder til det – det ville da være ærgerligt hvis der skete noget. 🙂

   Du må også have en god weekend. 🙂

   Reply
 • FruE
  11. marts 2011 at 21:22

  Det er et “husråd” af de bedre. Vidste slet ikke, at kærnemælk kunne bruges på den måde. Rigtig fint restultat og det bliver sikkert flot med en svæveramme omkring.

  God weekend 🙂

  Reply
  • Catarina
   12. marts 2011 at 08:06

   @FruE: Det er jeg også sikker på det gør – glæder mig til at se det på vægen. 😀

   Reply
 • Lone
  14. marts 2011 at 09:30

  Nej, hvor herligt, at man også kan rense malerier med kærnemælk. Jeg har engang hørt, at man med fordel kunne rense kobbertøj med en blanding af kærnemælk og fint salt.
  Det er et meget fint resultat, du har fået på jeres maleri. Det er nogle smukke farver, der kommer frem efter rensningen.

  Tak for tippet 🙂

  Reply
  • Catarina
   14. marts 2011 at 09:44

   @Lone: Ok, det var jeg så ikke lige klar over – det sal jeg da huske hvis jeg engang får noget kobbertøj. Tak for tippet Lone. 🙂

   Ja, farvere er meget mere klar nu og jeg glæder mig til at få det i en ramme. 🙂

   Reply
 • Anne
  9. februar 2016 at 23:27

  Jeg har netop læst, at en konservator absolut fraråder at man bruger kærnemælk. Der kan sætte sig bakterier som kan give hvide pletter eller et hvidt slør. Der er syre i kærnemælk og man skal bruge noget der er PH neutral. Brug demiraliseret vand på fx fnugfri vatrondeller. Jeg skal selv igang med at rense en del malerier min far har lavet som der desværre er godt med nikotin på. Så håber jeg får det af.

  Reply
  • Catarina
   11. februar 2016 at 12:52

   Jeg have ikke nogle problemer med det og mit maler hænger fint på vægen og er hverken blevet skadet eller dårligt. Men man gør jo hvad man selv mener er rigtigt.

   Reply
 • Brian Jensen
  30. september 2020 at 23:58

  Hvordan er det gået med maleriet siden 2011?

  Reply
  • Catarina
   1. oktober 2020 at 15:58

   Hej Brian
   Det har det helt fint og hænger stadigt og ser pænt ud 😀

   Reply
 • Ida Vendelø Jørgensen
  18. september 2021 at 18:00

  Lugter det ikke at sur mælk på et tidspunkt?

  Reply
  • Catarina
   19. september 2021 at 08:03

   Hej Ida
   Jeg har ikke oplevet noget i alle de år 🙂

   Reply
 • Kristina
  6. november 2022 at 17:50

  Hej
  Har lige renset et oliemaleri med kernevælgere.
  Man kn se et hvidt skær/lag på maleriet nu.
  Hvordan fjerner du det sidste? Eller tager det bare lang tid om at trænge ind

  Reply
  • Catarina
   7. november 2022 at 15:27

   Der er var ikke noget hvidt skær på vores maleri, måske der er forskel fra maling til maling.

   Reply

Skriv en kommentar