Stenalderbrød med Husk

Jeg har siden september prøvet at undgå alle hvedemel sorter i min mad, og kun “tilladt” mig selv at spise det en gang imellem i weekenderne. Det har gjort at jeg ikke føler mig oppustet og i det hele taget føler mig bedre tilpas.

Det jeg har gjort er at spise kærneknækbrød som snildt kan laves uden mel. Indimellem har jeg dog savnet lidt “rigtigt” brød og her før jul, fandt jeg en opskrift i Politikken på et andet kærnebrød også kaldet stenalderbrød. Det har jeg bagt nogle gange men dog ændret lidt i opskriften, så det nu indeholder Husk, som består af pulveriserede loppefrøskalder.

Grunden til at jeg tilsætter Husk er at mine brød får et større fiberindhold og de derved holder bedre på væsken og gør at mine brød holder sig friske længere.

Et ret lækkert brød som mætter rigtig rigtig godt. 🙂

Stenalderbrød med Husk

Hvis du også har lyst til at bage sådan et skønt og mættende brød, får du lige opskriften her.

Ingredienser:
• 100 g sesamfrø
• 100 g hørfrø
• 150 g græskarkerner
• 100 g solsikkekerner
• 100 g groft hakkede mandler
• 100 g groft hakkede valnødder
• 5 spsk Husk
• 6 æg
• 1 dl olivenolie (har efterhånden prøvet nogle gange at erstatte olien med vand, det fungere fint)
• 2 tsk groft salt

Fremgangsmåde:
Bland alle tingene sammen i en skål. når det hele er blandet godt sammen, kommer du hele balladen i en smørsmurt form.
Bages i en time ved 160 grader forvarmet ovn på nederste rippe.
Lad brøde stå i en 5-10 minutter inden du tager det ud af ovnen, på den måde får det lige lov til at “sætte sig”.

Brødet holder ikke så længe her, da hele husstanden er meget glad for det. 😉

Ligesom det sidste brød der blev et hit her i huset, er dette brød også inspireret af en opskrift i Politikken. Den oprindelige opskrift på stenalderbrød kan ses her.

     

- Tak fordi du læste med -


Du er megegt velkommen til at dele dette indlæg og kig endelig forbi Instagram, og følg med i alt det der ikke kommer ind på her på siden. Du kan også holde øje med nye indlæg via Facebook eller tilmelde dig "email-påmindelser om nye indlæg", i sidebaren ——–>
Videoer bliver lagt op ind på min YouTube kanal og der vil jeg blive glad for dit abonnement og et lille like.
27 thoughts on “Stenalderbrød med Husk”

 • Hvor er det sjovt. Jeg har netop købt ind til det brød. Jeg har også gjort den erfaring, at min mave har det bedre uden hvedemel – dvs jeg opdagede ret hurtigt i min kostomlægning, men er først sådan blevet rigtig bevidst om det nu. Det hvide brød spiser jeg stort set aldrig, men groft brød vil jeg gerne have. Jeg havde flere gange læst om dette brød. I dag læste jeg så om det igen hos Liselotte og så tænkte jeg, at nu skulle det prøve – og så læser jeg også om det her. Det MÅ være godt 🙂

  • @Helle K. – Jeg kan godt lide en rosinbolle en gang imellem, men jeg begrænser mig til at det kun er engang imellem i weekenderne jeg bager en enkelt plade og nyder dem så. Men eller har de hvide melsorter ikke en chance her. 🙂

   Glæder mig til at hære hvad du synes om det.:-)

  • @HelleK. – Ja 1 time ved 160° varmluft, nok en smule højere temperatur hvis du ikke har en varmluftsovn. 🙂

 • Yes, så kan jeg igen læse på din side! Jeg har savnet muligheden for, at kigge her forbi. Jeg bager også stenalderbrødet og er meget begejstret for smagen, vi spiser det alle istedet for rugbrød.

  • @Anja Holt – Velkommen til siden her. Ja, det kan godt være træls at være ude net. 🙂

   Vi spiser det osse som erstatning for rugbrød og så er det noget lettere at lave en netop rugbrød. 🙂

 • For 1 uge siden bagte jeg det for første gang, inspireret af Liselotte……wauhhh, et fantastisk brød! Jeg har opbevaret det i køleskabet og det holdte sig fint virkelig længe.
  Idag er jeg stået tidligere op og et nyt brød er nu i ovnen, jeg vil nemlig overraske mine arbejdskollegaer med et stenalderbrød……… de kender det nemlig ikke. Er spændt på hvad de mener.
  God dag i kulden, men lad varmen bestemme 🙂

  • @Lone – Jeg opbevare aldrig brød i køleskabet, heller ikke dette brød. Men da vi spiser det ret hurtigt, så ved jeg faktisk ikke hvor længe det holder sig. 😉 Men ja, det er et skønt brød.

   Det er spændende hvad dine kollegaer siger til det, men jeg tror de bliver vildt overrasket hvor godt et brød det er og så uden mel.

   Alle der har smagt mine kærneknækbrød, som også er uden mel, er vilde med dem. 🙂

   Osse en god dag til dig Lone. 🙂

 • Jeg har tænkt mig at prøve dette brød – Så det hos Liselotte. Jeg har stadig rester fra det sidste, så venter lige. Jeg er jo alene.
  Jeg får 12 g Husk dagligt, til en mave der ikke kan undvære det, så jeg vil også lige skrive din ide bag øret.
  Hvidt brød – kan ikke huske hvornår jeg fik det – hvedemel får jeg, forsøger dog at skifte ud til speltmel.
  Tusind tak for tippet.

  • @Karin – Om du bruger speltmel eller alm. Hvedemel, gør ikke den store forskel. Spædt er ikke sundere end hvedemel. 🙂

   Jeg kan godt lige det hvide brød, ligesom jeg godt kan lide kager, men ved at begrænse det til weekenderne, så synes jeg at jeg har det bedre og så gør det jo heller ikke noget at kroppens form også har fået det bedre ligesom den oppustede mave er væk. 🙂

   Husk er et fantastisk “smøremiddel” for tarmene og ikke noget man kan smage. 🙂

   • Jeg ved godt speltmel ikke er bedre end hvedemel. Føler bare det giver en bedre smag.
    Det er fantastisk når Husk kan gemmes. Mine 12 gram bliver indtaget i vand, har prøvet i ymer/yoghurt etc. Men rører det ud i vand, er og bliver min måde at indtage det på. 3 glas til morgenmaden og 3 glas til aftensmaden.

    • @Karin – Det tror jeg osse det gør Karin. Jeg bruger det ikke til daglig, men kun i mine brød og hvis jeg spiser surmælksprodukter. Men at det ligefrem også kan opløses i vand og drikkes, er nyt for mig. 🙂

 • Det brød har jeg også prøvet at bage. Det er bare SÅ lækkert, og ligger rigtig godt i maven. Jeg kom til at tage en smagsprøve lige før aftensmad hvilket resulterede i, at jeg ikke kunne spise mere. Jeg har det med på arbejde, da jeg nogle gange glemmer at spise, når jeg har tralvt, men dette husker jeg, og giver en god mæthedsfornemmelse.

  • @Letten – Det er nemlig lækkert og som du også selv skriver, menet mættenede. Teenagereren herhjemme, kan heller ikke spise så mange stykker af det her brød i forhold til hvad kan kan køre med af almindelig rugbrød. 🙂

   Kender godt det der med ikke at huske at spise, sådan er jeg også selv og hvis jeg starter med sådan et par stykker med ost om morgenen, så går det bedre bare at spise lidt frugt i løbet af dagen,, inden aftensmaden skal indtages. 🙂

 • Du har nævnt at du udskifter olien med vand. Har det den betydning at det ikke bliver helt så klistret, eller hvad er grunden til det?!
  Jeg har nemlig “bage-weekend” 😀

  • @Nola – Det er knap så fedtet udenpå (og sikker osse indeni) men jeg og familien kan ikke smage forskel. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.