Menu
Bageriet

Stenalderbrød med Husk

Jeg har siden september prøvet at undgå alle hvedemel sorter i min mad, og kun “tilladt” mig selv at spise det en gang imellem i weekenderne. Det har gjort at jeg ikke føler mig oppustet og i det hele taget føler mig bedre tilpas.

Det jeg har gjort er at spise kærneknækbrød som snildt kan laves uden mel. Indimellem har jeg dog savnet lidt “rigtigt” brød og her før jul, fandt jeg en opskrift i Politikken på et andet kærnebrød også kaldet stenalderbrød. Det har jeg bagt nogle gange men dog ændret lidt i opskriften, så det nu indeholder Husk, som består af pulveriserede loppefrøskalder.

Grunden til at jeg tilsætter Husk er at mine brød får et større fiberindhold og de derved holder bedre på væsken og gør at mine brød holder sig friske længere.

Et ret lækkert brød som mætter rigtig rigtig godt. 🙂

Stenalderbrød med Husk

Hvis du også har lyst til at bage sådan et skønt og mættende brød, får du lige opskriften her.

Ingredienser:
• 100 g sesamfrø
• 100 g hørfrø
• 150 g græskarkerner
• 100 g solsikkekerner
• 100 g groft hakkede mandler
• 100 g groft hakkede valnødder
• 5 spsk Husk
• 6 æg
• 1 dl olivenolie (har efterhånden prøvet nogle gange at erstatte olien med vand, det fungere fint)
• 2 tsk groft salt

Fremgangsmåde:
Bland alle tingene sammen i en skål. når det hele er blandet godt sammen, kommer du hele balladen i en smørsmurt form.
Bages i en time ved 160 grader forvarmet ovn på nederste rippe.
Lad brøde stå i en 5-10 minutter inden du tager det ud af ovnen, på den måde får det lige lov til at “sætte sig”.

Brødet holder ikke så længe her, da hele husstanden er meget glad for det. 😉

Ligesom det sidste brød der blev et hit her i huset, er dette brød også inspireret af en opskrift i Politikken. Den oprindelige opskrift på stenalderbrød kan ses her.

4

27 kommentar

 • Helle K.
  16. januar 2013 at 19:52

  Hvor er det sjovt. Jeg har netop købt ind til det brød. Jeg har også gjort den erfaring, at min mave har det bedre uden hvedemel – dvs jeg opdagede ret hurtigt i min kostomlægning, men er først sådan blevet rigtig bevidst om det nu. Det hvide brød spiser jeg stort set aldrig, men groft brød vil jeg gerne have. Jeg havde flere gange læst om dette brød. I dag læste jeg så om det igen hos Liselotte og så tænkte jeg, at nu skulle det prøve – og så læser jeg også om det her. Det MÅ være godt 🙂

  Reply
  • Catarina
   16. januar 2013 at 20:11

   @Helle K. – Jeg kan godt lide en rosinbolle en gang imellem, men jeg begrænser mig til at det kun er engang imellem i weekenderne jeg bager en enkelt plade og nyder dem så. Men eller har de hvide melsorter ikke en chance her. 🙂

   Glæder mig til at hære hvad du synes om det.:-)

   Reply
 • Helle K.
  16. januar 2013 at 19:53

  men måske skal jeg vente til i morgen og tilsætte husk – ja det gør jeg – tak for tippet 🙂

  Reply
  • Catarina
   16. januar 2013 at 20:11

   @Helle K. – Gør det, det bliver dine tarme glade for. 🙂

   Reply
  • Catarina
   16. januar 2013 at 20:12

   Hov… Og velbekomme. 🙂

   Reply
 • Helle K.
  16. januar 2013 at 19:55

  Hvor længe bager du det? En times tid?

  Reply
  • Catarina
   16. januar 2013 at 20:13

   @HelleK. – Ja 1 time ved 160° varmluft, nok en smule højere temperatur hvis du ikke har en varmluftsovn. 🙂

   Reply
 • Anja Holt
  16. januar 2013 at 21:11

  Yes, så kan jeg igen læse på din side! Jeg har savnet muligheden for, at kigge her forbi. Jeg bager også stenalderbrødet og er meget begejstret for smagen, vi spiser det alle istedet for rugbrød.

  Reply
  • Catarina
   17. januar 2013 at 06:10

   @Anja Holt – Velkommen til siden her. Ja, det kan godt være træls at være ude net. 🙂

   Vi spiser det osse som erstatning for rugbrød og så er det noget lettere at lave en netop rugbrød. 🙂

   Reply
 • Helle K.
  16. januar 2013 at 22:04

  Tak. Jeg har varmluft, men bruger det aldrig/sjældent – det er et gammelt og lidt ustabilt komfur.

  Reply
  • Catarina
   17. januar 2013 at 06:11

   @Helle K – Træls at den er lidt ustabil, men når bare du kender ovnen, skal det nok gå. 🙂

   Reply
 • Lone
  17. januar 2013 at 06:11

  For 1 uge siden bagte jeg det for første gang, inspireret af Liselotte……wauhhh, et fantastisk brød! Jeg har opbevaret det i køleskabet og det holdte sig fint virkelig længe.
  Idag er jeg stået tidligere op og et nyt brød er nu i ovnen, jeg vil nemlig overraske mine arbejdskollegaer med et stenalderbrød……… de kender det nemlig ikke. Er spændt på hvad de mener.
  God dag i kulden, men lad varmen bestemme 🙂

  Reply
  • Catarina
   17. januar 2013 at 06:16

   @Lone – Jeg opbevare aldrig brød i køleskabet, heller ikke dette brød. Men da vi spiser det ret hurtigt, så ved jeg faktisk ikke hvor længe det holder sig. 😉 Men ja, det er et skønt brød.

   Det er spændende hvad dine kollegaer siger til det, men jeg tror de bliver vildt overrasket hvor godt et brød det er og så uden mel.

   Alle der har smagt mine kærneknækbrød, som også er uden mel, er vilde med dem. 🙂

   Osse en god dag til dig Lone. 🙂

   Reply
 • Karin
  17. januar 2013 at 06:54

  Jeg har tænkt mig at prøve dette brød – Så det hos Liselotte. Jeg har stadig rester fra det sidste, så venter lige. Jeg er jo alene.
  Jeg får 12 g Husk dagligt, til en mave der ikke kan undvære det, så jeg vil også lige skrive din ide bag øret.
  Hvidt brød – kan ikke huske hvornår jeg fik det – hvedemel får jeg, forsøger dog at skifte ud til speltmel.
  Tusind tak for tippet.

  Reply
  • Catarina
   17. januar 2013 at 07:05

   @Karin – Om du bruger speltmel eller alm. Hvedemel, gør ikke den store forskel. Spædt er ikke sundere end hvedemel. 🙂

   Jeg kan godt lige det hvide brød, ligesom jeg godt kan lide kager, men ved at begrænse det til weekenderne, så synes jeg at jeg har det bedre og så gør det jo heller ikke noget at kroppens form også har fået det bedre ligesom den oppustede mave er væk. 🙂

   Husk er et fantastisk “smøremiddel” for tarmene og ikke noget man kan smage. 🙂

   Reply
   • Karin
    17. januar 2013 at 08:31

    Jeg ved godt speltmel ikke er bedre end hvedemel. Føler bare det giver en bedre smag.
    Det er fantastisk når Husk kan gemmes. Mine 12 gram bliver indtaget i vand, har prøvet i ymer/yoghurt etc. Men rører det ud i vand, er og bliver min måde at indtage det på. 3 glas til morgenmaden og 3 glas til aftensmaden.

    Reply
    • Catarina
     17. januar 2013 at 11:24

     @Karin – Det tror jeg osse det gør Karin. Jeg bruger det ikke til daglig, men kun i mine brød og hvis jeg spiser surmælksprodukter. Men at det ligefrem også kan opløses i vand og drikkes, er nyt for mig. 🙂

     Reply
 • Per Teilmann
  17. januar 2013 at 09:04

  Pudsigt nok er vi i gang med en Paleo-kur, som bl.a. indebærer spisning af stenalderbrød 😉
  Tak for tippet med Husk 🙂

  Reply
  • Catarina
   17. januar 2013 at 11:25

   @Per – Velbekomme Per og held og lykke med Paleokuren. 🙂

   Reply
 • Letten
  17. januar 2013 at 09:47

  Det brød har jeg også prøvet at bage. Det er bare SÅ lækkert, og ligger rigtig godt i maven. Jeg kom til at tage en smagsprøve lige før aftensmad hvilket resulterede i, at jeg ikke kunne spise mere. Jeg har det med på arbejde, da jeg nogle gange glemmer at spise, når jeg har tralvt, men dette husker jeg, og giver en god mæthedsfornemmelse.

  Reply
  • Catarina
   17. januar 2013 at 11:28

   @Letten – Det er nemlig lækkert og som du også selv skriver, menet mættenede. Teenagereren herhjemme, kan heller ikke spise så mange stykker af det her brød i forhold til hvad kan kan køre med af almindelig rugbrød. 🙂

   Kender godt det der med ikke at huske at spise, sådan er jeg også selv og hvis jeg starter med sådan et par stykker med ost om morgenen, så går det bedre bare at spise lidt frugt i løbet af dagen,, inden aftensmaden skal indtages. 🙂

   Reply
 • Mad til en hel halv hær eller noget
  20. januar 2013 at 17:59

  […] endnu et sundt stenalderbrød med husk, er i ovnen. Det er efterhånden hver tredie dag, jeg er nød til at bage det. Det ryger hurtigt […]

  Reply
 • […] og specielt når hvis der er friskbagt brød på bordet til morgenmaden. I dag igen har jeg bagt stenalderbrødet og også i dag, erstattede jeg olien i brødet med vand. Jeg synes faktisk det er meget bedre uden […]

  Reply
 • Nola
  1. februar 2013 at 12:40

  Du har nævnt at du udskifter olien med vand. Har det den betydning at det ikke bliver helt så klistret, eller hvad er grunden til det?!
  Jeg har nemlig “bage-weekend” 😀

  Reply
  • Catarina
   1. februar 2013 at 13:44

   @Nola – Det er knap så fedtet udenpå (og sikker osse indeni) men jeg og familien kan ikke smage forskel. 🙂

   Reply
 • Wagn Villadsen
  2. marts 2013 at 12:38

  Hej Wagn en god opskrift som du kan hygge dig med.
  Bente

  Reply
 • Jeg prøvede eller ihærdigt
  4. marts 2013 at 19:45

  […] i stedet kastede jeg mig over noget rugbrødsbagning som slet ikke kan sammenlignes med det æg, Om en time er det klar, men der gider jeg nok ikke […]

  Reply

Skriv en kommentar