Menu
Teknologi

Smart fototrick til fokusering

7100

Det er snart et år siden jeg ændrede på den måde mit kamera fokuserede på. Normalt er kamerende sådan indrettet, at man trykker halv ned på udløser-knappen for at fokusere, hvis man ikke fokusere manuelt. Men jeg bruger den metode der hedder ‘Back button focus’.

Til ‘Back button focus’ bruger man tommelfingeren til, at trykke på en knap på bagsiden af ​​kameraet (deraf navnet), og din pegefinger til at trykke på udløseren. Det tager et par skud eller for nogle, sikkert et par dage, at vænne sig til den indstilling. Men når man har vænnet sif til den, kan man slet ikke forestille dig nogen anden måde, eller det kan jeg i hvert fald ikke.

Det der gør ‘Back button focus’ så fed er, at den gør det muligt at skifte fra single focus til kontinuerlig fokus uden at skulle dreje på nogle knapper. F.eks, da jeg fotograferede Cleo i sidste weekend. Hun stod ikke særligt stille og hun skiftede også retning, når jeg mindst ventede det. Her brugte jeg den ‘Back button focus’.

Hvis dit kamera har en AF-ON knap, kan du bruge den til at fokusere med i stedet for på udløserknappen. Hvis dit kamera ikke har denne knap, kan man som regel indstille kameraet til at du kan bruge en anden knap, f.eks AE-L/AF-L, som jeg bruger.

Det man gør er når man bruger ‘Back button focus’ er:

Manual fokus: Der gør man ikke brug af denne funktion, da man bruger objektivet fokusring til at fokusere med. Præcis som altid i denne indstilling.

Single: Her trykker man tommelfingeren på ‘Back button focus’, indtil kameraet er i fokus, fjerner fingeren hvor efter fokus er låst, indtil du trykker på knappen ‘Back button focus’ igen eller skyder. På den måde kan man komponer uden at fokus skifter.

Kontinuerlig: Der holder man tommelfingeren på ‘Back button focus’, indtil man tager et billede. Alså i Cleos tilfælde, hold jeg knappen inden og skød mens hun løb og jeg behøvede ikke, at reje på hjulet til kontinuerlig og tilbage på single, men bare holde knappen inde og skyde.

Det er en smule kompliceret for mig at forklare, men jeg vil råde dig til at tage et kik på den YouTube video her neden for, som Steve Perry en dygtig fotograf jeg følger, lage op, hvor han forklare det, det var nemlig ham der fik mig til at skifte til ‘Back button focus’ sidste forår og jeg skifter aldrig til udløserknappens tryk-halvt-ned-for-fokus.

Tak fordi du havde lyst til at læse med.

 

6 kommentar

 • Karin Abildhauge
  2. marts 2015 at 22:16

  Jeg gemmer lige linket til din forklaring og til videoen til en dag jeg sidder med kamera, så jeg kan se om det er noget jeg kan hitte ud af, det er jo ofte objekter der er i bevægelse, der kan have min interesse, så det er måske lettere end det jeg “ålejer”.

  Tak for tippet.

  Reply
  • Catarina
   3. marts 2015 at 07:01

   Det gør du bare karin. 🙂
   jeg er sikker på at dit kamera også kan laves om så det fungere på denne måde. 😀

   Reply
 • Per Teilmann
  2. marts 2015 at 22:26

  Sådan er mit kamera også indstillet, selvom jeg sommetider kunne ønske mig en lidt længere tommeltot 😉
  Dog kun når jeg ikke fotograferer macro … der fokuserer jeg altid manuelt 🙂

  Reply
  • Catarina
   3. marts 2015 at 07:04

   Du har da også et 7100 Per, så du må have lidt kortere fingre end jeg, for jeg har ikke oplevet det problem. 😀
   Hvor lang tid har du haft dit indstillet sådan?
   Jeg kan huske jeg faktisk også havde det sådan på mit D90 og måtte lige kikke på videoen igen for at få mit D7100 til at fungere sådan 😀

   Reply
   • Per Teilmann
    8. marts 2015 at 19:11

    Ja det er nogle frygtelige korte pølsefingre jeg har 😉 og det var også det samme “bøvl” på den gamle D90, men jeg brugte det alligevel også på den …

    Reply
    • Catarina
     9. marts 2015 at 06:57

     Hi Hi, du må trække i dem så de kan blive lidt længere 🙂
     Jeg havde det også på mit D90 og da jeg solgte det, måtte jeg lide se videoen igen for at stille det tilbage, da det ikke virkede ved at trykke på de to grønne knapper. 😉

     Reply

Skriv en kommentar