Menu
Bloggeriet / Teknologi

RSS-reader, hvad er det?


Brugen af en feed-læser er en super god og let måde at holde sig opdateret på nyheder, blogs, magasiner osv., når de udgiver nyt. De allerfleste websteder har i dag, har et RSS-feeds som man dermed gratis kan abonnere på.

Hvad er RSS-feed

RSS står på engelsk for Really Simple Syndication , og er simpelthen en snip xml-kode som de fleste hjemmesider har liggende.

De allerfleste af os, har flere forskellige aviser, nyhedssider, blogs og magaziner osv. som vi ofte besøger fordi vi godt kan lide, at følge med. Hvis man skal have alle de hjemmesider liggende som favoritter og klikke på for at åbne, så tager det tid og bliver hurtigt uoverskueligt.

Forestil dig at du kun skal åbne én hjemmeside eller appen på din telefon/tablet, og at den så helt automatisk viser dig, om der er kommet nyt indhold på dine favoritsider og det eneste du skal gøre er at klikke på artiklen og læse indholdet. Det er det en feed-reader kan. Smart ikke?

Hvordan ser det ud

Her nedenfor kan du se, hvordan min reader ser ud, når der er kommet nye artikler. Nogle artikler springer jeg over og markere som læst, da jeg allerede på overskriften kan se, om det er noget jeg er interesse i at læse eller ej. Andre klikker jeg på og læser hele artiklen. Når jeg har læst en artikel, forsvinder den fra listen, og giver plads til nye artikler. De artikler jeg ikke finder interessante, kan jeg let fjerne, så de ikke fylder på listen.

De fleste feed-reader har forskellige indstillinger for, hvordan artiklerne presenteres. Det kan være som et magasin hvor man “blader frem og tilbage”, eller med små billeder ved siden af overskriften osv. Jeg er til det minimalistiske udseende og derfor har jeg valgt at mine feeds skal vises sådan her.

Jeg har også mulighed for at opdele mine feeds i mapper og dermed kan jeg også klikker på mapperne og kun se indholdet af den pågældende mappe. Det er dog mest for ikke at have dem liste i en lang større ude i sidebaren jeg har dem opdelt.

Hvordan kommer du i gang

Du har brug for en RSS-læser, og der findes mange forskellige, så prøv nogle stykker af, for at se hvilken du synes bedst om.

Derefter skal du finde de sider du godt kan lide og kikke efter det lille RSS ikon eller også simpelthen kopiere deres webadresse ind i det felt som er beregnet til det i den pågældende reader. Derefter kører alt af sig selv. Mit RSS ikon findes nederst i sidebaren under SOCIALE.

Hvilken RSS-reader bruger jeg?

Efter Google i 2013 annoncerede at de ville lukkede sin ellers udmærkede Google Reader, så ledte jeg efter en reader som havde samme simple udtryk og som selvfølgelig også var gratis. Men først skyndte jeg mig at eksportere mit xml med alle mine feeds fra google reader, sådan at jeg havde det når jeg skulle imponere det ind i andre reader.

Efter at afprøvet et par forskellige, faldt valget på InoReader og den har jeg benyttet mig af siden. De har som de fleste andre, en browserbaseret version og så har de også en app. til de mobile enheder.

Inoreader har en gratis version og en betalende version. I gratis versionen, må man maksimalt have 150 feds og der er jeg langt under, og jeg vil altid sørge for at holde mig inden for grænsen.

Hvis du har nogle spørgsmål eller kommentarer er du meget velkommen til at skrive dem i kommentarfeltet her nedenfor.

Tak fordi du havde lyst til at læse med.

 

4 kommentar

 • Karin
  17. september 2022 at 11:36

  Jeg får en mail når du har skrevet et indlæg. De mail sortere jeg, der kan jo komme mails der kun kræver 10 sekunders opmærksomhed, andre kræver handling, og igen andre tilbagemeldinger. Det fungere fint. Det er så ikke alle steder denne løsning er brugbar, derfor har jeg benyttet samme app. som du, på den måde er det muligt at følge med via mobilen. Desværre er jeg blevet mere fummelfingret. Gigt og spændinger er = fummelfingret 😉 altså for mig. Da jeg lige ville tjekke hvad der var kommet ind i Inoreader, fumlede mine fingre og alt var læst. Øv. Heldigvis kunne jeg finde lidt via mine mail, det var så kun tilgængelig på PC, det er ikke hverdag jeg sidder ved den. I dag fik jeg tid.
  Tænker på om det er muligt at benytte RSS-kilde læseren i Outlook. Så er det kun når jeg sidder ved PC, jeg ser hvad der har interesse, det er jo også der jeg har tiden, det er ikke kun lige 2 minutter her og der. Måske bliver det min løsning fremadrettet, på det jeg benytter Inoreader til. Er ikke helt på plads med det. 😉

  Reply
  • Catarina
   19. september 2022 at 19:04

   Du får nok mailen, fordi du har tilmeldt dig email-service 😀 Dejligt og tak for det.
   Jeg bruger appen til at få et overblik og dem jeg vil skrive kommentar til, vælger jeg at markere som ulæst og så skriver jeg fra den bærbare, for jeg gider ikke side med en lille telefon eller spaden og skrive kommentarer, det går for langsomt og er bare ikke en ordentlig måde at skrive på. I hvertfald ikke for mig 😀
   Man kan sagtens bruge RSS med outlook, jeg bliver så bare stresset at en fuld indbakke og det vil aldrig fungere for mig 😉

   Reply
 • Helle Klitgaard
  18. september 2022 at 19:21

  Nu ved jeg, hvorfor min Inoreader koster penge, jeg har alt for mange feeds, jeg må prøve at slette nogle.

  Reply
  • Catarina
   19. september 2022 at 19:04

   Godt du fik det opklaret.

   Reply

Skriv en kommentar