Menu
Kunst, kultur, sport, mad & vin

En aften med luksus i hvert glas

I går sidst på eftermiddagen deltog min veninde Dorthe og jeg i en enestående champagnesmagning hos Kjær & Sommerfeldt i Odense. Kjær & Sommerfeldt åbnede deres forretning på Fisketorvet 8 i 2023 i en af de smukkeste bygninger i Odense – det gamle bankpalads fra 1800-tallet. Mange smukke detaljer fra bygningens fortid er bevaret, og selv de gamle bankbokse i kælderen står næsten, som de gjorde, dengang stedet fungerede som bank. For eksempel blev smagningen afholdt i en af de gamle bankbokse, garderoben var placeret i en anden, og et mindre lokale befandt sig ligeledes i en af boksene.

Vi havde glædet os til en eftermiddag dedikeret til de fineste bobler, men inden vi nåede dertil, skulle vi have lidt mad i maven. Den blev indtaget på én af Odenses nye sushi-restaurant, restaurant Neo, som ikke ligger langt fra Kjær & Sommerfeldt. Det var en skøn omgang sushi, men en lidt langsom servering af maden, og det på trods af, at vi til at starte med var de eneste 2 i restauranten. Da vi efter 1 ½ forlod stedet, var der ud over os, et par mere, så det var ikke travlhed med gæster der trak tiden ud, måske take-away? Men lækker sushi, præcis som man forventer.

En rejse gennem Champagne-land

Vi blev ført gennem nogle af de mest prestigefyldte champagner i verden, og det var tydeligt, at der var lagt stor omhu i at sammensætte udvalget og at Freja, som præsenterede vinene havde sat sig godt ind til de forskellige huse og deres historier. Vi fik eksklusive cuvéer, sjældne grower-champagner og vintage-klassikere fra de mest ikoniske champagnehuse, som man sjældent får mulighed for at smage samlet – og det var bare helt særligt at opleve.

En smagsoplevelse ud over det sædvanlige

Vi startede smagningen med nogle af de mest fremadstormende producenter, såsom Champagne Chavost med deres Rosé de Saignée Brut Nature, lavet på 100% Meunier-druer. Chavost var en kraftfuld og rødlig champagne – bestemt ikke en smag, man lige forbinder med champagne, og ikke én, jeg umiddelbart ville vælge. Men med den rette mad kunne den måske være spændende. Herefter blev vi introduceret til klassikeren Ruinart Blanc de Blancs, som er lavet på 100% Chardonnay-druer. Det var en blid og let gylden champagne, som vakte begejstring hos de fleste i selskabet, da den havde en dejlig friskhed og en delikat citrussmag. En champagne, jeg faldt for, nok også fordi den nettop var lavet på 100% Chardonnay.

En favorit, og en campagne jeg virkelig have set frem til at smage, var den fornemme Dom Pérignon 2013. Det var en oplevelse at få lov smage på denne ikoniske champagne, som for mig er den ultimative luksus-champagne. Dens lange eftersmag imponerede mig virkelig, og det var en sand fryd at få lov til at nyde den i godt selskab.

Men det sluttede ikke der. Smagningen bød også på mere unikke og mindre kendte champagner, som jeg slet ikke kendte til. Vi smagte på biodynamiske perler fra Réaut og Erick Schreiber, to producenter der i stigende grad er kendt for deres innovative tilgang til vinproduktionen i Champagne. Réaut Prestige 2010 og Erick Schreiber Grand Cuvée gav os en dybere forståelse af, hvor mangfoldig og levende Champagne-scenen kan være, selv blandt de mindre producenter.

Henri Giraud Fût de Chêne MV18

Den sidste champagnen, var Henri Giraud Fût de Chêne MV18. Denne grand cru-champagne er kendt for sin lagring på egetræsfade, hvilket tilfører den dybde og karakter, meget gylden lidt som en sauterne, bare ikke sød. Jeg havde specielt glædet mig til denne champagne og jeg blev ikke snydt. Den var virkelig skøn og boblerne, var mange. Det var en afslutning, der rundede smagningen af med manér og efterlod mig med en fornemmelse af at have været til helt specielt spagning.

Favoritterne

Ud fra de champagner, vi smagte, må jeg sige, at jeg er mest til dem, der er lavet på 100% Chardonnay og i den mildere ende. Ud fra eftermiddagens smagning var Ruinart Blanc de Blancs, ud over Dom Pérignon, blandt mine favoritter. Men for pokker… de er jo ikke til at komme i nærheden af for almindelige menneskepenge.

En at dele oplevelsen med

At dele denne eksklusive aften med min Dorthe gjorde oplevelsen endnu bedre. Sammen kunne vi dykke ned i champagnens verden, dele indtryk og glæde os over de dråber vi fik serveret. Smagningen gav os ikke blot mulighed for at smage noget af det ypperste, champagneverdenen har at byde på, men også for at lære mere om de forskellige champagnenhuses unikke historie og produktionsmetoder. Selvom vi begge tidligere har vædret- og er uddannet tjenere, så har produktionsmetoden ikke ændret sig, den er blot, for nogle forfinet.

PS: Jeg har lukket kommentarsporet. Men giv’ gerne et lille like, ved at trykke på hjertet nedenfor.

Tak fordi du havde lyst til at læse med.