Menu
Campingferie 2022

Lidt kongelig har man lov at være

Vi valgte at tage en tur ud til det royale slot for, både at gense det, men denne gang også for at købe noget vin, som vi skal bruge som gaver.

Vinforretningen

Da vinforretningen som ligger i forbindelse med slottet holder middagslukket fra kl. 12:30-14, valgte vi at tage derud efter middag og var der ved 14:30 tiden. Det var faktisk et godt valg. For noget vi ikke vidste, men som vi fik at vide da vi ankom, var at der var en guidet rundvisning som startede kl. 15, med efterfølgende vinsmagning.

Vi fik købt det vin, vi ville, og satte os til at vente til rundvisningen startede. Vi regnede med at sådan en rundvisning ville vare en lille halv time, men faktisk varede den en hel time og var yderst spændene.

De kongelige på ferie

Mens vi ventede kunne vi høre noget at den kongelige familie hygge sig ved poolen, inde i haven bag den ene mur som støder om til butikken. Vi viste at Prins Joachim og Prinsesse Marie, de 2 yngste Henrik og Athena, samt Felix var i byen, da Prinsesse Marie have åbnet udstillingen ‘Margrethe II de Danemark, artiste-Reine’ i Cahors den 15 juli. I Cahors er 2022 Danmark-år og selve Tour De france kører også forbi slottet på vej til mål i Chaors. Den afslutning skal vi selvfølgelig også se, når nu vi er hernede.

Rundvisning på Château de Cayx

Boligen er ikke åben for offentligheden. En guidet tur i haverne er tilgængelig i løbet af sommeren.

Kongeparret købte slottet i 1974 og der var det mere eller mindre en ruin, som de så løbende har renoveret. De første 2 år, kunne de ikke bo på slottet, men siden er det blevet en afslappet sommerbolig for hele den kongelige familie og deres franske slægtninge.

Vores franske guide på turen talte super flot dansk og startede med at fortælle at vi skulle blive tæt sammen, da Prins Joachim og familien pt. opholdte sig på slottet. Så ikke noget med at vandre omkring på egne hånd – det tror jeg nu heller ikke at der var nogen der tænkte på. Vi var 9 danske voksne, 2 danske børn og en lille fransk familie på 3. Så rundvisningen var på både dansk og fransk.

Slottet ligge på en skrående grund ned til floden Lot. På meget af grunden ser man vandløb og også vandfald. Der er blevet instaleret en pumpe, som pumper vandet helt op til det højeste sted og derfra løber det af vandtrapper og små bække ned af grunden. Det har en virkelig god virkelig effekt og virker afslappende at gå rundt og hører vandet risle.

Helt oppe på toppen, er det et lille “lysthus” hvor der er en formidabel udsigt til vinmarkerne på modsatte side af floden og selve floden Lot. Hvis du før har set billeder af Dronningen sidde i en hvid fletstol i sådan et hus, så er det præcis her de er taget

Fra lysthuset fortsatte vi ned mod toppen af vineriet, hvor der er anlagt et lille springvand og på modsatte side, er der fortsætter vandløbet med vildsvinene.

Vi var nu nede hvor Prins Henriks kunstsamling er udstillet og den er opdelt i 3 rum. Det første er hans afrikanske samling hvor han aller første objekt som han købte på en rejse da han var 22 år.

Det næste rum, så er en slags gennemgang var hans kinesiske samling, derfra gik man ind i et rum ca på størrelse med det afrikanske rum, hvor jadesamlingen stod udstillet i glasmontre.

Rundturen sluttede med vinsmagning af alle vinene. Først hvidvin, derefter rosévinen og til slut de 3 rødvine. Vi havde allerede købt lidt som vingaver, men efter jeg havde smagt på dråberne, beslutte jeg at vi skulle have endnu en lille kasse vin med. Så nu er vores vinbeholdning fyldt pænt op igen.

Hvis man skulle komme forbi så kan jeg varmt anbefale den tur rundt på slottet.

Turen fra campingpladsen i Cahors til Château de Cayx tager ikke mere end ca. 1/2 time, så det var en lille tur, så det er en tur som man sagtens kan tage selv med børn.

4 kommentar

 • Karin Abildhauge
  18. juli 2022 at 10:57

  Hvor spændende, og god beslutning det blev en eftermiddagstid.
  Guidet rundvisning giver en bedre forståelse for hvad det er du møder, og på den måde giver det en langt større mulighed for at gengive.
  Tak for rundturen.

  Reply
  • Catarina
   21. juli 2022 at 09:29

   Ja, det var faktisk ret interesant og dejligt med sådan en udflugt om ikke er så langt væk 😀
   Du har helt ret, man får mere ud af guidede rundvisninger, men det er faktisk noget som jeg ofte undgår, for nogle gange går sådanne guider også helt i selvsving og fortæller alt for meget om hver lille “ting” 😀

   Reply
 • Celena
  20. juli 2022 at 14:58

  How nice to see so much of what is usually only in pictures! Also, drinking/buying wine is pretty nice too 😉

  Reply
  • Catarina
   21. juli 2022 at 10:53

   It was rely nice seeing it all and also drinking the vine 😀

   Reply

Skriv en kommentar